Ga naar Content

Amsterdams restaurant Bougainville beste van de wereld: "Uniek voor een Nederlands restaurant"

Volgens reviewwebsite Tripadvisor vind je het beste restaurant van de hele wereld in Amsterdam. Restaurant Bougainville, aan de Dam, is er met die prijs vandoor gegaan. Eigenaar Eric Toren vindt dat een unieke prestatie voor een Nederlands restaurant.

Foto ter illustratie - Foto: Adobe Stock

"Het is echt prachtig om te winnen", vertelt Toren bij NH Radio. "Het is uniek voor een Nederlands restaurant om deze prijs te winnen, omdat de prijzen bij ons hoger liggen dan als je ergens anders in de wereld eet. Meestal winnen ook restaurants die niet in de duurste landen liggen."

Maar in Nederland is Bougainville lang niet het duurste restaurant. En dat beïnvloedt de verwachting van de Nederlandse gast misschien wel, zegt Toren. "Die denken: 'Bij De Librije heb ik beter gegeten dan nu in het beste restaurant ter wereld'. Maar dat is ook een ander prijskaartje." 

Belangstelling

Toren vertelt dat ze vandaag helemaal plat zijn gebeld om een tafeltje te kunnen reserveren. "Maar dat was al lastig, want we zitten heel vaak vol. Sowieso hebben wij over belangstelling nooit te klagen gehad, aangezien iedereen toch weet dat wij een bepaald niveau halen wat heel goed is in Amsterdam. Nu krijgt ook het grote publiek dat te zien. Dat maakt onze naamsbekendheid weer wat groter." 

"Een avondje uit moet een avondje uit zijn"

Eric Toren, eigenaar restaurant Bougainville

De eigenaar legt uit waarom hij denkt dat juist zijn restaurant heeft gewonnen. "De kern van het verhaal is: biedt mensen een leuke avond uit en dat ze denken: 'Oké, het is duur, maar er staan wel zeven of acht koks tegelijk in de keuken voor veertig mensen."

De gast moet ook in de watten gelegd worden. "Uiteindelijk is het het gevoel. Ik kan niet tegen iemand zeggen: 'Je moet dit voelen'. Ik kan hoogstens tegen mijn mensen zeggen: 'Wat denk je dat de gast verwacht en kunnen wij daarin iets speciaals doen?' Het eerste dat de mensen altijd verwachten is vriendelijkheid en vrolijkheid. Een avondje uit moet een avondje uit zijn."

"En natuurlijk lekker eten", voegt hij nog toe. "Als je een bepaalde prijs ziet staan, verwacht je natuurlijk dat het beter is dan bij het plaatselijke restaurantje om de hoek."

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.