Ga naar Content

Explosiegolf in de provincie: politie vraagt Noord-Hollanders om hulp

Noord-Holland werd dit jaar opgeschrikt door een alarmerend aantal explosies. Meer dan dertig keer was het al raak. Bij woningen en bedrijven. Wat de oorzaak ook is, de impact is vaak enorm. Daarom schakelt de politie de hulp in van Noord-Hollanders om de daders te achterhalen. 

Explosie bij woning Weverstraat Purmerend - Foto: VLN Nieuws - Bas Bergamin

De meeste explosies troffen woningen, 29 om precies te zijn, daarnaast waren er twee explosies bij bedrijven en drie plofkraken. Regio Amsterdam en Hilversum zijn niet meegerekend in deze cijfers, omdat dat dit andere politieregio's zijn.

Uit (landelijke) onderzoek van de politie blijkt dat veel explosies bij woningen drugsgerelateerd zijn. Maar de explosies kunnen ook voortkomen uit relationele problemen, afpersingen/intimidatie van bedrijven of vanuit concurrentie-oogpunt. 

Hulp nodig

De gevolgen van de explosies zijn vaak groot. "De impact op het veiligheidsgevoel van de inwoners in Noord-Holland is enorm", aldus Famke van Spaendonk, Hoofd Operatiën, eenheidsleiding Noord-Holland.

Om de daders op te sporen heeft de politie alle burgers hard nodig. Want alleen samen kunnen we iets doen tegen de vele explosies, stelt Van Spaendonk. Ze benadrukt dan ook: "Bel de politie om informatie te delen en bel direct met 112 bij verdachte situaties."

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.