De zaak over het ontbinden van het contract van Laurens Buijs door de UvA krijgt geen nieuwe rechter. Tijdens de zaak besloot de sociaal wetenschapper om de rechtbank te wraken, nadat hij had het gevoel kreeg dat alleen hij door de rechter kritisch werd bevraagd. De zogenoemde wrakingskamer ziet echter niets in die bewering en heeft het verzoek afgewezen.
Eind augustus stonden Buijs en de UvA tegenover elkaar in de rechtbank. De universiteit wilde op de kortst mogelijke termijn het contract van Buijs ontbinden en stapte daarvoor naar de rechtbank. Volgens de UvA, die Buijs in april op non-actief stelde, is er al langere tijd sprake van grensoverschrijdend gedrag van de wetenschapper en moet zijn contract daarom worden ontbonden.
Buijs gaf zelf eerder al aan dat hij ook niet meer voor de UvA wil werken, maar de vraag is in welke staat hij vertrekt. De sociaal wetenschapper is namelijk van mening dat de universiteit juist veel te verwijten is en dat hij een schadevergoeding van 55.000 euro verdient. Volgens zijn advocaat werd hij niet behandeld als werknemer, maar als iemand die lastig is.
Wel of geen hoor en wederhoor?
In de ontbindingsprocedure moest worden besloten op welke manier Buijs de UvA zou verlaten, maar zo ver kwam het nooit. Tijdens de zitting gaf Buijs aan dat hij de rechter vooringenomen vond. Hij had het gevoel dat er geen hoor en wederhoor plaatsvond. Buijs besloot om rechtbank te wraken, een procedure die bedoeld is om de objectiviteit van een rechter te beoordelen.
Maar volgens de wrakingskamer klopt het helemaal niet dat er geen hoor en wederhoor plaatsvond tijdens de zitting. "De gemachtigden van beide partijen hebben in het eerste termijn evenveel spreektijd gekregen, de verzoeker heeft zijn persoonlijke toelichting voorgedragen en de partijen hebben op elkaars standpunten kunnen reageren."
"Een rechter is vrij in de wijze waarop een zaak wordt behandeld"
Ook de kritische vragen die Buijs van de rechter kreeg zijn volgens de kamer geen bewijs van partijdigheid van de rechter. "Een rechter is vrij in de wijze waarop een zaak wordt behandeld. Daarbij kan het stellen van vragen, ook als deze als kritisch worden ervaren, geëigend zijn om een inzicht gevende reactie te verkrijgen." Volgens de wrakingskamer zijn de vragen van de rechter juist het beginsel van hoor en wederhoor, omdat Buijs de gelegenheid kreeg om te reageren.
Het verzoek van Buijs is daarom afgewezen door de kamer en de ontbindingsprocedure krijgt dan ook geen nieuwe rechter. Het is nog niet bekend wanneer de zaak weer verdergaat.
Bijna een jaar
De soap tussen Buijs en de UvA speelt al bijna een jaar. Eind vorig jaar deed Buijs een klokkenluider-melding over de 'ernstige institutionele misstanden' binnen de Universiteit. Buijs schreef dat "het onderwijs en onderzoek bij sociale wetenschappen op de UvA dusdanig bedreigd wordt door radicale 'woke cultuur', dat men kan spreken van overtreding van het recht op academische vrijheid".
Na de melding werd er een onderzoek gestart door de UvA, maar de externe onderzoekscommissie zag geen serieuze institutionele misstanden die de academische vrijheid in gevaar zouden brengen.
💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?
- Blijf op de hoogte via nhnieuws.nl/amsterdam
- Mail je tips naar [email protected]
- Praat mee en deel jouw nieuws in onze speciale Amsterdamse Facebookgroep!
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]