Ga naar Content

Podcast over verdwenen vriendinnetje van Anne Frank: "Ze is echt van de aardbodem verdwenen"

"Nazi’s die zomaar iemands leven helemaal weggummen. We vinden dat dat niet kan, daarom zijn we haar gaan zoeken." In de nieuwe podcastserie 'Weggegumd, de zoektocht naar Ilse Wagner', doen drie podcastmakers verslag van hun zoektocht naar een verdwenen vriendinnetje van Anne Frank. De podcastserie - in opdracht van NH - werd gistermiddag gelanceerd in het Amsterdamse Verzetsmuseum. 

Ze wordt genoemd in het dagboek van Anne Frank. Ilse Wagner was dikke vriendinnen met Anne. Alleen waar het verhaal van Anne Frank dankzij haar dagboek wereldberoemd werd, is het verhaal van Ilse Wagner onbekend gebleven. Podcastmakers Patty-Lou Middel-Leenheer, Richard Grootbod en schrijver Janny van der Molen besloten op zoektocht te gaan.

Van der Molen schreef eerder het boek 'Vergeet mij niet', waarin ze de verhalen optekende van twaalf vrienden en vriendinnen van Anne Frank. Alleen verhaal nummer dertien - dat van Ilse Wagner - ontbreekt. "Dat verhaal heb ik moeten laten vallen omdat ik het verhaal niet helder kreeg. Ik had te weinig informatie. En dat vond ik heel moeilijk. Ik had het gevoel dat ik haar liet vallen."

Tekst gaat door onder de foto 

Eén van deze meisjes zou Ilse Wagner kunnen zijn - Foto: 'Weggegumd'

Wat de makers wel al wisten: Ilse Wagner is door de Duitsers vermoord in vernietigingskamp Sobibor. Maar verder weet niemand precies wie ze was. Grootbod: "Als die mensen werden opgehaald werden ook meteen al hun spullen verbrand. Alles was weg. Ze werden ook echt weggegumd. Wij dachten: dat kan echt niet. Ook al is het tachtig jaar geleden, het kan nog steeds niet. Dat mag niet. Zij heeft ook een leven gehad. Ze was het stille meisje", zegt Middel-Leenheer. "Het gewone meisje. Het meisje dat geen dagboek schreef."

De zoektocht bracht de podcastmakers niet alleen in Amsterdam, maar ook in Duitsland, Polen en de Verenigde Staten. In Israël spraken ze de 93-jarige Hannah Goslar, die bevriend was met Anne Frank én met Ilse Wagner. Goslar overleed niet lang na de gesprekken. 

Tekst gaat door onder de foto 

Janny van der Molen op bezoek bij Hannah Goslar in Jeruzalem - Foto: 'Weggegumd'

Het is de podcastmakers gelukt veel vragen beantwoord te krijgen, maar de zoektocht is nog niet klaar. Daarom hopen ze op medewerking van de luisteraars. Grootbod: "Nu kunnen we het nog vragen, want de laatste ooggetuigen zijn nog in leven. We zoeken mensen die als kind in de Amsterdamse Rivierenbuurt zijn opgegroeid, mensen die naar de synagoge in de Lekstraat gingen. Elke informatie is welkom." De podcastmakers zijn vooral op zoek naar foto’s en verhalen.

De podcastserie 'Weggegumd, de zoektocht naar Ilse Wagner' is te beluisteren op onze website, op weggegumd.nl en op verschillende podcastplatforms. De eerste twee afleveringen staan vanaf deze ochtend online, daarna volgt elke twee weken een nieuwe aflevering. 

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.