Start van hoofdcontent

Schiphol

nl

Ontevreden KLM-piloten gaan maandag staken: zeker 15 vluchten vanaf Schiphol vertraagd

22 september 2023, 17.00 uur · Aangepast 22 september 2023, 18.01 uur · Door Jouri Bakker

KLM-piloten leggen aanstaande maandag voor een uur het werk neer om zo bij hun werkgever een collectieve arbeidsovereenkomst af te dwingen die aan hun wensen voldoet. Vanaf Schiphol vertrekken in dat uur vijftien KLM-vluchten, die zeker vertraging zullen oplopen. 

Foto: Een Boeing 737-700 van KLM op de Polderbaan van Schiphol - NH Nieuws / Doron Sajet

De staking duurt van 11.00 uur tot 12.00 uur. "Wij begrijpen dat dit vervelend is voor passagiers. Helaas hebben eerdere klantvriendelijke acties niets uitgehaald", aldus woordvoerder Hugo Lantain van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV), de vakbond voor burgerluchtvaartpiloten.

"Actievoeren heeft niet niet onze voorkeur. Wij willen onze passagiers het liefst naar mooie bestemmingen vliegen. We zullen er nadien alles aan doen om vertragingen die door de actie ontstaan in te lopen, inclusief eventueel overwerk."

Tijdens de staking staan nu nog meerdere KLM-vluchten vanaf Schiphol gepland, waaronder vluchten naar Düsseldorf, Boedapest, Toronto, Genua, Bergen, Wenen, Lyon en Dublin. Piloten van KLM-vluchten die tussen 11.00 en 12.00 uur Nederlandse tijd van andere luchthavens wereldwijd vertrekken, doen niet mee aan de actie, benadrukt de VNV-woordvoerder.

Half jaar zonder cao

De piloten zitten inmiddels een half jaar zonder cao, en onderhandelingen tussen de VNV en KLM verlopen zo stroef dat de bond zich nu genoodzaakt ziet om te tonen dat 'het haar leden menens is', schrijft de bond. 

De piloten willen vooral dat er een einde komt aan de hoge werkdruk en er 'meer sturing komt op het inplannen van vrije dagen'. "Te vaak missen wij de verjaardagen van onze kinderen en andere belangrijke levensmomenten die voor iedereen vanzelfsprekend zouden moeten zijn." 

Compensatie inflatie

Behalve minder werkdruk willen ze ook een betere beloning, zo schrijft de bond. Ze willen een 'vergelijkbaar loon als voor de crisis', dat hun loonsontwikkeling gelijke tred houdt met piloten van andere maatschappijen en compensatie voor de inflatie van de afgelopen tijd. 

De prikactie, zoals de vliegers de korte staking zelf noemen, komt niet uit de lucht vallen. De VNV had KLM vorige week al acties in het vooruitzicht gesteld als de maatschappij niet uiterlijk 22 september de 'redelijke wensen' zou inwilligen. 

Als de maatschappij na de prikactie niet over de brug komt, volgen er op 2 oktober langere stakingen, belooft VNV.

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]