Ga naar Content

Online aan de schandpaal genageld: scholen worstelen met roddelkanalen op social media

Haarlemse scholen hebben last van online gossip-kanalen waarop medeleerlingen en docenten worden bespot. Op onder andere TikTok zijn de roddelkanalen razend populair, mede door de Amerikaanse serie Gossip Girl. Ook het ECL ondervindt last van de online leugens en roddels en heeft een uitgebreide mail naar de ouders verstuurd. 

ECL gossipkanalen - Foto: Michael van der Putten/NH Media

Volgens rector van het ECL Marleen van der Flier is het roddelen zo'n anderhalve week aan de gang en gaat het in sommige gevallen om het online aan de schandaalpaal nagelen van medeleerlingen en docenten.

"De roddels zijn vaak op relaties gebaseerd", vertelt Van der Flier. "Bijvoorbeeld over Jan (naam is verzonnen) uit klas 3 havo die in de kleine pauze heeft staan zoenen met Laura, terwijl zij een vriendje heeft." 

Sociaal onwenselijk 

Naast relationele roddels, gaat het ook om seksueel getinte gossip. Van der Flier: "Bijvoorbeeld dat Laura (naam is verzonnen) uit 2 havo haar blote borsten heeft laten zien op Instagram. Het is zeer sociaal onwenselijk om zulke onwaarheden te posten. Er moet iets gebeuren." 

Sommige van de roddels zijn volgens de rector dusdanig ernstig dat je kunt spreken van smaad en laster. Het ECL is niet de enige school die er last van heeft. Zo kent de rector minimaal twee scholen in Haarlem en scholen in Amsterdam. Het ECL probeert nu het gesprek met de scholieren aan te knopen 

"Hoe meer ze leren, hoe kleiner de kans dat ze online over grenzen gaan"

Marleen van der Flier, rector ECL

Ook is er een brief naar de ouders of verzorgers verstuurd waarin wordt gevraagd om het gesprek met het kind aan te knopen. "Op school hebben we mentorlessen ingericht. Want hoe meer ze in de fysieke werkelijkheid erover leren, hoe kleiner de kans dat ze online over grenzen gaan", aldus de rector. 

Volgens Van der Flier werpt dat zijn vruchten al af. "Onze sociale veiligheidscoördinator heeft ook een account aangemaakt om de gossip-kanalen te kunnen volgen en berichten te posten. Een aantal accounts is verwijderd en er zijn berichten afgehaald. De gesprekken hebben effect, het is inmiddels wat rustiger." 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]