Ga naar Content

Grote zorgen om explosiegolf Amsterdam: "Het is natuurlijk dramatisch"

Er zijn grote zorgen bij de politie over de aanhoudende explosiegolf die Amsterdam teistert. Politiechef Frank Paauw zegt in een interview met AT5 dat hij vreest voor ernstige gewonden of - erger zelfs - dodelijke slachtoffers. Alleen al dit jaar ging er honderd keer een explosief af in de hoofdstad. Daarmee is het record uit 2022 nu al verbroken.

Het is vandaag dag 264 van 2023. In die 264 dagen moest de politie al honderd keer onderzoek doen naar een explosie in Amsterdam. Het is volgens deskundigen een wonder dat er nog geen zwaargewonden, of ernstiger, zijn gevallen door de geweldsgolf. 

Politiebaas Paauw maakt zich zorgen om de golf aan explosies. "Iedere klap die er valt, vind ik er één teveel en die doet ook wat met me. Het irriteert me mateloos, maar zeker ook omdat het de veiligheid van onschuldige burgers raakt."

Hij vervolgt: "De grootste zorg is dat het vroeg of laat een keer ernstiger is. Dat er een brand ontstaat, of er glasscherven naar binnen slaan die mensen raken en er gewonden vallen of ernstiger. Maar ook wat het doet met het veiligheidsgevoel van de mensen in de wijk. Gisteren resulteerde het nog in een brand. Het is natuurlijk dramatisch."

Cobra's

De schatting is dat het aantal explosies dit jaar op 140 uitkomt. "Het is ook een heel makkelijk delict, daarmee bedoel ik niet dat het klein is. In de tijden dat je iemand moest intimideren met een handgranaat, moest je eerst nog een handgranaat vinden en iemand die het voor je wilde plaatsen. Nu gebeurt het gewoon met Cobra's, die circuleren genoeg in onze maatschappij. Er zijn ook genoeg - helaas toch veel - jonge mannen die voor een paar honderd euro zo'n Cobra willen plaatsen", aldus Paauw.

"Ik ben niet de brenger van goed nieuws, maar we zien tegelijkertijd dat het aantal schietpartijen in hetzelfde tempo aan het dalen is"

Frank Paauw, hoofdcommissaris politie Amsterdam

De explosies vinden plaats in het drugsmilieu, maar ook omdat er financiële geschillen zijn of exen die elkaar wat willen doen. Een nieuw fenomeen is dat er binnen de drillrapscene vetes worden uitgevochten door explosieven te gebruiken. 

Paauw: "De recherche is gericht op de onderliggende problematiek. Soms kom je bij een 'slachtoffer' waarbij een kilootje boter op het hoofd zit. Ze weten dan precies waar het vandaan komt. Dat maakt het niet minder ernstig en zeker niet voor de onschuldige buurtbewoners."

Volgens de politiechef neemt het aantal schietpartijen in Amsterdam wel af. "Ik ben niet de brenger van goed nieuws, maar we zien tegelijkertijd dat het aantal schietpartijen in hetzelfde tempo aan het dalen is. Het is makkelijker, ook met aan illegale wapens die er zijn, om aan Cobra's te komen", legt Paauw uit. 

Melden

Hij doet een oproep aan Amsterdammers: "Praat met de politie, ook al wordt dat gezien als snitchen. Als u weet als bewoner van Amsterdam dat iemand Cobra's heeft in zijn kelderbox, en u bent zich er ook van bewust dat - als ze afgaan-  niet alleen die kelderbox opgeblazen wordt. Dan vind ik het ook wel een morele verplichting om het te melden bij de politie."

Paauw pleit voor strengere wetgeving in Nederland. "Het gaat om illegaal vuurwerk. Dat klinkt romantisch, maar het heeft dezelfde kracht als een handgranaat. Voor een handgranaat staat alleen acht jaar en voor een Cobra negentig dagen taakstraf."

Zichtbaarheid 

Ook in de gemeenteraad nemen de zorgen toe. "Het begint zorgwekkende vormen aan te nemen. Ik denk wel degelijk dat we moeten toegeven dat het een lastige uitdaging is. De politie zit er ongetwijfeld bovenop. Ik realiseer me goed dat ze ons niet kunnen vertellen waar ze mee bezig zijn, maar we kunnen meer dan we op dit moment doen", stelt Claire Martens (VVD).

Ze vervolgt: "Dat is enerzijds zichtbaar zijn in de stad, laten zien dat we het serieus nemen dat de voordeur van Amsterdammers eruit wordt geblazen. Maar ook meer handhavers, meer camerabewakingen en goed gaan kijken wat we kunnen doen met het kleinere vuurwerk. Verbieden?"

Foto: AT5

Martens vindt de driehoek - burgemeester, politie en justitie - onzichtbaar. "Het minste wat lokale volksvertegenwoordigers en de burgemeester kunnen doen is naar deze Amsterdammers toegaan. Het gevoel geven dat het het ernstig is wat er gebeurt. Nazorg leveren, naar ze luisteren. Ik spreek mensen die er wonen en ondernemers. Ze geven allemaal hetzelfde geluid; ik zie en hoor niemand."

Die zichtbaarheid dient twee doelen, volgens de VVD'er. "Zowel voor de mensen waarvan de deur er wordt uitgeblazen, maar ook voor de daders. Want op dit moment lijkt het of iedereen ermee wegkomt. Dat is niet zo, maar ik hoop dat iedereen binnenkort gaat zeggen: tot hier en niet verder en wij gaan er alles aan doen om iedereen van zijn bed te lichten."

Nazorg

PvdA'er Fatihya Abdi pleit voor betere nazorg. "Ik heb mensen gesproken die doodsbang zijn. Als Amsterdam moeten we nadenken hoe we mensen kunnen opvangen, de nazorg moet goed zijn. De hele buurt heeft er last van."

Abdi vindt dat er landelijk of Europees gekeken moet worden naar communicatiekanalen zoals Telegram. "We moeten iets gaan doen tegen de onlinewereld waar deze dingen worden aangejaagd. Wat kunnen we doen richting Den Haag en Brussel? Als raadslid is mijn eerste prioriteit de veiligheid en het welzijn van onze bewoners. We onderschatten hoe weinig er wordt gehandhaafd op schadelijke content op bijvoorbeeld Telegram. Zij werken niet altijd mee met verzoeken."

Over de kritiek zegt Paauw: "Ik neem daar kennis van. Ik denk niet dat als de driehoek naar voren stapt, er meer aanhoudingen komen. Ik heb liever dat mijn rechercheurs naar voren stappen. Ja, maar goed. Als dat verwijt er is, dan moeten we dat serieus nemen."

Paauw over het idee van Abdi: "Wij kijken altijd naar de wijze van communicatie van mensen die dit organiseren. Nou is het ook wel mijn ervaring dat als we het ene dichtdrukken, er ergens anders weer een communicatiemiddel opduikt."

De VVD heeft inmiddels een spoeddebat aangevraagd vanwege de aanhoudende explosies.

Bekijk hieronder het hele interview met politiecommissaris Frank Paauw:

Grote zorgen om explosiegolf Amsterdam - NH Nieuws

Lees ook