Start van hoofdcontent

Alkmaar

nl

Ambitieus AZ neemt het op tegen oude club Luka Modric

21 september 2023, 15.46 uur · Door Erik-Jan Brinkman

Met tegenstander HŠK Zrinjski Mostar treft AZ vanavond op papier de minste tegenstander in Groep E van de Conference League. De opponent uit Oost-Europa is namelijk de eerste club uit de Bosnische voetbalgeschiedenis die de groepsfase van een Europees toernooi bereikt. Toch wil AZ-coach Pascal Jansen niet spreken van een makkelijk avondje. "Ik snap dat de buitenwereld hoge verwachtingen heeft, omdat we het vorig seizoen prima hebben gedaan."

Dani de Wit en Vangelis Pavlidis hadden wéér een hoofdrol bij AZ - Foto: Pro Shots

"Het is een team met een hoop lengte in de ploeg", analyseert Pascal Jansen tegenstander HŠK Zrinjski Mostar. "Het zijn knokkers, dat zie je aan de manier van voetballen. In defensief opzicht zullen we onze mannetjes moeten staan. Dat er duels uitgevochten gaan worden, is wel zeker."

In totaal veroverde Zrinjski acht keer de nationale titel, waaronder de laatste twee seizoenen. En met 67 Europese duels heeft de regerend kampioen de nodige ervaringen in diverse Europese toernooien, maar de Bosnische ploeg deed dus nog nooit mee aan de groepsfase.

Duikend in de geschiedenis van Zrinjski valt één speler gelijk op. Luka Modric speelde in het seizoen 2003/2004 in het witte shirt met de rode diagonale baan. Op dat moment was de Kroatische vedette uitgeleend door Dinamo Zagreb. In 25 duels scoorde de toen pas 18-jarige Modric 8 goals voor Zrinjski.

Tekst loopt door onder de tweet.

Op de persconferentie gisteravond gaf Jansen een compliment aan Zrinjski voor het behalen van de groepsfase. En de Alkmaarse oefenmeester was duidelijk over de doelstelling van zijn eigen ploeg. "We hebben dit toernooi opnieuw weten te bereiken en nu werken we aan ons volgende doel. Dat is overwinteren."

Een jaar geleden trof AZ ook al een Bosnische ploeg met Tuzla City. Over twee wedstrijden schakelden de Alkmaarders deze tegenstander uit in de tweede voorronde van de Conference League.

De meest opvallende afwezige in de selectie van AZ is Ernest Poku. De jonge en snelle aanvaller is ziek en blijft achter in Nederland. De aftrap tussen HŠK Zrinjski Mostar en AZ is om 18.45 uur.

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52