Ga naar Content

Gerelateerde videos

Zoeken naar kokkels op Texel: "Terwijl jij lekker lag te ronken, ging ik pleuris vroeg het wad op!"

In Koken met Kok wagen Pieter Kok en Stephan Roest zich dit keer aan de Italiaanse klassieker pasta vongole, maar dan de Texelse variant. Want de traditionele venusschelp wordt vervangen door de nuchtere kokkel, de (verse!) pasta komt uit De Koog. Stephan moet wel voor dag en dauw zijn bed uit om de weekdieren in de modder te zoeken. 

Stephan zoekt met Arthur Oosterbaan naar kokkels - Foto: NH Nieuws

Aan het wad bij De Cocksdorp zoekt natuurverslaggever Stephan Roest in de vroege ochtend naar kokkels. Hij krijgt hulp van Arthur Oosterbaan, de conservator van Ecomare. Het is die ochtend laag tij, zodat er naar de weekdieren gezocht kan worden. 

Pieter wil een pasta met kokkels maken, die pasta haalt hij bij Antonio Aouni van restaurant Isola Bella. Hij maakt alle pasta's vers, daar moesten de gasten in het begin nog even aan wennen. Maar ondertussen denkt Antonio dat ze op Texel het verschil tussen de verse pasta en de gedroogde variant wel kunnen proeven. 

Pieter bezoekt het restaurant van Antonio op Texel - Foto: NH Nieuws

Pasta met kokkels

Ingrediënten voor 4 personen:

200 gram verse pasta 
 
1,5 kg kokkels 
 
kwart bol verse knoflook 
 
1 chilipeper 
 
1 bosje peterselie 
 
1 glas witte wijn 
 
1 citroen 
 
zonnebloemolie of olijfolie om in te bakken

Foto: NH Nieuws/Pieter Kok

Snij de knoflook (zonder te pellen als je verse hebt!), de chilipeper en stelen van de peterselie fijn en leg apart. Bewaar het blad van de peterselie voor de garnering

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op het pak al dente.

Zet ondertussen een diepe pan met wat olie op het vuur. Voeg de knoflook, chilipeper en peterseliestelen toe. Doe de kokkels erbij als de knoflook wat glazig begint te kleuren en voeg ook de witte wijn toe. Doe een deksel op de pan en laat de kokkels stomen tot ze open staan.

Voeg de pasta en wat kookvocht van de pasta toe aan de kokkels. Verwarm nog even kort door en schep op. Garneer met de peterselieblaadjes en knijp er een beetje citroen naar smaak overheen. Eet smakelijk!

Bekijk alle verhalen en afleveringen op onze themapagina Natuurlijk Noord-Holland.

Opmerkingen, tips of vragen? Stuur verslaggever Stephan Roest een berichtje via [email protected]