Start van hoofdcontent

Alkmaar

nl

Na ongelukken wordt Alkmaarse Korte Vondelstraat nog deze maand 30km-zone

21 september 2023, 20.22 uur · Aangepast 22 september 2023, 10.26 uur · Door Redactie Alkmaar e.o.

Vanaf komende week mag je op Korte Vondelstraat in Alkmaar maximaal 30 kilometer per uur rijden. Met verkeersborden, maar ook digitale snelheidsmeters, worden weggebruikers geïnformeerd. Later zal ook de indeling van de straat worden aangepast om hardrijden te ontmoedigen. De Korte Vondelstraat en de aangrenzende Vondelstraat zijn berucht vanwege de ernstige ongelukken. 

Het 30 kilometer per uur-bordje staat na het zebrapad - Foto: NH Nieuws / Maaike Polder

De 30km-zone loopt straks van de Bierkade en de Limmerhoek, waar die snelheid al geldt, tot en met de Korte Vondelstraat en een klein stukje van de Vondelstraat (tot aan het Hooftplein), aldus mediapartner Alkmaar Centraal.

De gemeente neemt de al eerder aangekondigde maatregel omdat er op de Korte Vondelstraat en het aangrenzende stuk Vondelstraat relatief veel ongelukken gebeuren, soms met ernstige gevolgen. Zo kwamen er in anderhalf jaar tijd vier mensen om het leven. 

Op Oudejaarsavond werd een 86-jarige voetganger geschept op het zebrapad bij de Oudegracht. Hij overleed later aan zijn verwondingen. Ook op het zebrapad bij het Hooftplein zijn de afgelopen paar jaar voetgangers aangereden.

Volgens Alkmaarders zijn de Korte Vondelstraat en de Vondelstraat een extreem gevaarlijk stuk weg in de stad. "Je ziet voetgangers amper. Dat komt omdat het zebrapad hoger ligt door de brug", vertelden ze eerder aan NH Nieuws.

Naast de snelheidsbeperking die volgende week ingaat, zal dus ook de weginrichting aangepast worden. De gemeente verwacht dat dat dit najaar zal gebeuren.

37 ongevallen in 5 jaar

Het afgelopen jaar is de politie elf keer opgeroepen voor een verkeersongeval aan de Korte Vondelstraat. In vijf jaar 37 keer, blijkt uit cijfers. Dit zijn niet per se allemaal aanrijdingen. Ook valpartijen met de fiets en het tegen een boom aanrijden zitten bij die meldingen. "Ook worden wij niet altijd gebeld bij een ongeluk", aldus een woordvoerder.

Flexflitser

Verderop op de Vondelstraat is de mobiele flitspaal vandaag weer terugplaatst. De flexflitser staat nu voor de tweede keer ter hoogte van de Stadsboerderij en controleert daar de maximumsnelheid van 50 km/u van het verkeer dat richting het centrum rijdt.

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]