Start van hoofdcontent

Haarlem

nl

Moderne penthouses tussen eeuwenoude gevels Grote Markt inzet van rechtszaak

22 september 2023, 06.06 uur · Aangepast 22 september 2023, 11.46 uur · Door Redactie Haarlem

Erfgoedvereniging Heemschut wil voor de rechter afdwingen dat de gemeente Haarlem geen penthouses bouwt die boven de monumentale gevels op de Grote Markt uitsteken. "Het ultieme, bestaande historisch stadsgezicht krijgt als het aan de gemeente ligt een daklandschap dat de stad er bepaald niet fraaier van maakt. Er is ons veel aan gelegen dat te voorkomen", zegt Peter Koppen van Heemschut. 

Foto: Brinkmann - Erfgoedvereniging Heemschut

De gemeente Haarlem heeft vergunning verleend voor de bouw van vijf moderne penthouses die boven de Brinkmanpassage uitsteken. Daardoor zijn de dakappartementen te zien vanuit de Grote Houtstraat, de Riviervischmarkt en de Lepelstraat. Van Koppen: "Je kijkt straks door eeuwenoude klok- en trapgevels heen naar penthouses die eigentijdse vormen hebben en van moderne materialen zijn gemaakt.''  

Duurdere segment

De penthouses vallen in het duurdere segment. Toch vindt de gemeente dat de stad ook dit soort woningen nodig heeft. Bovendien, zo stelt het college van burgemeesters en wethouders, past de vormgeving van de penthouses binnen de ontwikkeling van het beschermd stadsgezicht.

Geen maatschappelijk belang

Dat het uitzicht op de gevels wel degelijk wordt aangetast, tonen volgens Heemschut de bevindingen van prof. dr. Van Rossem aan. De architectuurhistoricus en emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam noemt het een gotspe dat de bouw van deze woningen 'voor gefortuneerden' een zwaarwegend maatschappelijk belang heeft.

Van Rossem: ''De dakopbouw, vaak deftig een penthouse genoemd, is een mogelijkheid die zich altijd en overal voordoet om voor veel geld schaarse woonruimte toe te voegen in de zo geliefde historische binnensteden van ons land. Het is de primaire taak van het openbaar bestuur om een beschermd gezicht te beschermen, niet om er iets aan toe te voegen.''

De zaak dient volgende week woensdag voor de rechtbank van Haarlem.   

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]