Ga naar Content

'Toffe verhalen' uit de West-Friese geschiedenis komen tot leven in podcast

Ze delen de liefde voor geschiedenis en die overeenkomst mondde uiteindelijk uit in een podcastserie over West-Friese gebeurtenissen uit een ver verleden. Historicus Lars Boon uit Hoogwoud en Axel Stam uit Dirkshorn hebben inmiddels tien afleveringen opgenomen. "Ons doel is om toffe verhalen te vertellen."

Aflevering 10 wordt opgenomen in het Scheepvaartmuseum - Foto: NH Media / Michiel Baas

In het Scheepvaartmuseum in Amsterdam wordt de jubileumaflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast opgenomen. Te gast is Andrea Kieskamp, die in een ver verleden een boek schreef over De Gouden Buys, een VOC-schip uit Enkhuizen, dat in 1693 naar Batavia vertrok. "Slechts twee mensen overleefden deze barre reis, waaronder Lourens Thijszoon Vijselaar uit Enkhuizen. Een waanzinnig verhaal", zegt Lars.

Stoffige boeken

Het zijn juist deze verhalen waar het hart bij Lars en Axel sneller van gaat kloppen. In de vroegere verhalen hebben ze elkaar gevonden. Lars woont in Amsterdam, maar groeide op in Hoogwoud. Hij is historicus en werkt onder meer in het Scheepvaartmuseum en het Rijksmuseum. Axel uit Dirkshorn is van jongs af aan al geïnteresseerd in geschiedenis. "Mijn moeder moest vroeger al stoffige boeken aan mij voorlezen. Over dino's, bijvoorbeeld. Ik was op school vooral goed in de vakken geschiedenis en scheikunde. Mensen om mij heen zeiden dat je met dat laatste goed kon verdienen, dus ben ik daar maar verder in gegaan."

Tegenwoordig is Alex manager in een laboratorium, maar de passie voor oude gebeurtenissen is er nog altijd. Wat heet. Zijn Instagram-account The Dutch Historian telt inmiddels 47.000 volgers en trok al langer de aandacht van Lars. "Ik heb hem een berichtje gestuurd en toen we elkaar ontmoetten, ontstond het idee om samen een podcast te gaan maken."

Tekst gaat verder onder de foto.

Podcastmakers Axel Stam (links) en Lars Boon - Foto: NH Media / Michiel Baas

Een overkoepelend thema was snel gevonden. Lars legt uit: "We komen allebei uit West-Friesland en zijn trots op onze regio. Het is veel meer dan alleen kermis en bier drinken, wat veel mensen denken. Ik heb collega's bij het Rijksmuseum die denken dat West-Friesland ergens bij Leeuwarden ligt. Dat is jammer, want West-Friesland is prachtig. Ook qua verhalen uit het verleden. We hebben wel een zekere zendingsdrang. Verder is het ons doel om gewoon toffe verhalen te vertellen."

En daar slaagt het duo heel aardig in. Iedere aflevering nodigen ze een expert uit, waarmee ze een onderwerp bespreken. De gemiddelde lengte van een aflevering is 45 minuten. "Een podcast is laagdrempelig en gratis te beluisteren. Dat kan tijdens een ritje naar het werk, of tijdens het uitlaten van de hond. Het is een ideaal medium."

Tekst gaat verder onder de podcast.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Er zijn nu 9 afleveringen te beluisteren, die onder meer gaan over de Tweede Wereldoorlog in West-Friesland, bekende schilders, de kastelen van Floris V, archeologische vondsten en ook wordt er ingezoomd op het slavernijverleden in de regio. Aan ideeën geen gebrek bij het duo. "Voorlopig kunnen we nog wel even vooruit."

Sinds mei hebben zo'n 11.000 mensen één of meerdere afleveringen beluisterd. "Dat is de gehele gemeente Opmeer", zegt Lars trots. "Het kan altijd meer, maar ik vind dat wel een mooi idee." 

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]