Start van hoofdcontent

Schiphol

nl

Stakingsdreiging cabinepersoneel KLM voorlopig uit de lucht

20 september 2023, 18.18 uur · Aangepast 20 september 2023, 20.26 uur · Door Jouri Bakker

Cabinepersoneel van KLM zal voorlopig niet gaan staken om salarisverhoging en betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen. Vakbond VNC stelde de maatschappij vorige week een ultimatum, maar heeft dat opgeschort nu de bond weer aanleiding ziet om weer om tafel te gaan.  

Foto: Stewardess deelt eten uit aan boord van KLM - KLM

Het gestelde ultimatum zou morgen aflopen, maar zo ver heeft KLM het dus niet laten komen. Volgens VNC-voorzitter Chris van Elswijk zijn er na een gesprek op initiatief van KLM weer 'aanknopingspunten' om verder te onderhandelen. Mochten die onderhandelingen weer spaak lopen, dreigen ze alsnog te gaan staken.  

VNC eist voor de cabinemedewerkers van KLM een salarisverhoging van 11 procent over 2023. Vanaf volgend jaar wil de vakbond dat de lonen automatisch meestijgen met de prijzen, plus nog een beetje. Ook wil de vakbond afspreken dat medewerkers die hun baan verliezen bij reorganisaties, kunnen terugkeren als KLM weer meer mensen nodig heeft.

Succes voor grondpersoneel, nog niet voor piloten

De grote vakbonden FNV en CNV dwongen recent met een ultimatum een betere cao af voor de 15.000 man grondpersoneel van KLM, waaronder bagagesjouwers en kantoorpersoneel. Zij krijgen er gemiddeld 14 procent loon bij over een periode van twee jaar. Leden moeten nog akkoord gaan met het voorstel. Kleinere bonden, waaronder De Unie, zijn nog niet akkoord. 

Ook de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers, de vakbond voor piloten in de burgerluchtvaart, dreigen met stakingen als KLM niet snel water bij de wijn doet. 

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]