Start van hoofdcontent

Heerhugowaard

nl

Dijk en Waard start met versmallen Westtangent om hardrijders af te remmen

22 september 2023, 06.34 uur · Door Redactie Alkmaar e.o.

De gemeente Dijk en Waard start begin volgende week met de werkzaamheden voor het versmallen van de Westtangent. Het autoverkeer rijdt daar te hard en dat heeft de afgelopen jaren regelmatig voor ongelukken gezorgd, soms met een dodelijke afloop. "Met deze maatregel verwachten we de snelheid omlaag te brengen."

De gedenkplek van het omgekomen meisje Ilayda in 2019 - Foto: @bertblase / twitter

Na het fatale scooterongeluk in 2016 en de dodelijke aanrijding van de 15-jarige Ilayda drie jaar later, besloot de gemeente in te grijpen om het hardrijdende verkeer daar af te remmen. Maar een belonende groene golf, die ervoor moet zorgen dat het verkeer netjes 50 kilometer per uur blijft rijden, haalde weinig uit.

"Deze 'groene doorgang' werkt op bepaalde tijden en is afhankelijk van het aantal auto's", verklaart de gemeente. "Toch heeft deze eerder genomen maatregel niet het gewenste effect op het rijgedrag. Het zorgt voor doorstroming, maar er wordt nog steeds te hard gereden."

'Met 50 rijd je door'

Met het versmallen van de rijbanen, verwacht de gemeente wel het gewenste effect te behalen. De groene doorgang blijft ook actief. "Dit betekent dat de boodschap 'Met 50 rijd je door!', die op borden langs de weg te lezen is, van kracht blijft. Ook komen er duidelijkere markeringen."

"Als de spoortunnel Zuidtangent klaar is, wordt gekeken naar een permanente aanpassing van de Westtangent"

Gemeente Dijk en Waard

Doordat de twee rijstroken in beide rijrichtingen behouden blijven, blijft de doorstroming op de weg goed, aldus de gemeente.

De werkzaamheden beginnen op maandag 25 september en duren tot en met vrijdag 13 oktober 2023. "Als de spoortunnel Zuidtangent klaar is, naar verwachting in 2026, wordt gekeken naar een permanente aanpassing van de Westtangent."

Weinig hinder

Om het verkeer zo min mogelijk te hinderen worden de werkzaamheden 's avonds en 's nachts uitgevoerd tussen 20.00 en 5.00 uur van maandag tot en met vrijdag. In die uren zijn de betreffende rijbanen afgesloten voor verkeer en wordt er een omleidingsroute aangegeven, via de N242. De kruispunten zijn niet afgesloten, oversteken naar Beveland of woonwijken is gewoon mogelijk. De fiets- en voetpaden blijven ook bereikbaar.