Start van hoofdcontent

Beverwijk

nl

Zomer nu écht voorbij: strandhuisjes in Wijk aan Zee verwijderd

20 september 2023, 06.30 uur · Aangepast 20 september 2023, 08.27 uur · Door Bart van Zutphen

De zomer is dan nu toch écht voorbij. Op het strand in Wijk aan Zee worden deze week de eerste strandhuisjes naar de berging gesleept. In het dorp is sinds dit jaar een winterberging bij het strand beschikbaar. Dat is veiliger. Op deze manier wordt voorkomen dat er kilometers gereden moet worden met de zware en soms wankele vracht.

Strandhuisjes naar de berging....de zomer is voorbij - NH Nieuws

Je houdt je hart vast als je ze voorbij ziet rijden, de enorme tractoren met daarachter een complete strandwoning. Ze zijn zo breed dat ze maar net op een rijbaan passen. Ook bij viaducten en laaghangende bomen is het behoorlijk oppassen.

"Ik rij de route ieder jaar een paar duizend keer, ik ken ieder uitstekend bord en ieder bobbeltje op de weg", zegt transporteur Johan Feijen. Er gebeuren volgens hem dan ook eigenlijk nooit ongelukken.

Opslag dichtbij

Omdat transporteurs verwachten dat de veiligheidseisen strenger zullen worden is gezocht naar een manier om het aantal kilometers over de openbare weg te beperken. "We moeten toch mee met de tijd en ook met de veiligheid", aldus Feyen.

"De wielen waar de huizen op staan hebben geen remmen. Het wordt allemaal wel gedoogd, maar eigenlijk voldoet het niet aan de eisen die eigenlijk aan een voertuig worden gesteld." Zo hebben de meeste huisjes geen kentekenplaat, terwijl het feitelijk aanhangwagens zijn.

Een aantal transporteurs heeft de handen ineen geslagen en gezamenlijk een terrein gehuurd langs de provinciale weg vlak bij de rotonde, veel minder ver rijden dan veel plekken waar nu de huisjes worden opgeslagen.

Duurder

De opslag in de buurt is vaak wel duurder dan opslag bij een bevriende boer of op een terrein dat iets verder rijden is. Niet iedereen is dan ook enthousiast over de nieuwe mogelijkheid. "We bieden de mogelijkheid en geven het goede voorbeeld", zegt Feijen "maar iedereen mag zelf kiezen waar hij z'n strandhuisje opslaat in de winter". 

De transporteurs zijn nog zeker tot half oktober bezig om alle huisjes van het strand te halen. Op 1 november moet het strand helemaal leeg zijn. Ook strandpaviljoen De Kust en het gebouwtje van de reddingsbrigade gaan naar de berging. In de loop van februari wordt dan voorzichtig weer begonnen met de wederopbouw.

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]