Start van hoofdcontent

Haarlem

nl

Oranje handen en voeten na het sporten op sportveld Kleverlaan: wat is het?

22 september 2023, 17.07 uur · Door Redactie

Het openbare grasveld Sportpark Kleverlaan tegenover de ijsbaan in Haarlem wordt geteisterd door een schimmel. Hierdoor zijn grote oranje vlekken te zien in de groene zoden. De schimmel is niet schadelijk, maar zorgt bij veel sporters wel voor oranje schoeisel. 

Foto: Grasschimmel - Michael van der Putten/NH Media

Er kwamen bij ons op de redactie meerdere meldingen binnen van oranje schoenen en handen na het sporten. Wat zou er aan de hand zijn op het openbare, populaire sportveld? We zochten contact met graskenner Paul Peeters van Dautzenberg Graszoden.

Wie van de drie

Aan de hand van foto's gaat het volgens hem waarschijnlijk om een van de drie schimmels: Kroonroest, Oranje strepenroest of Bruin vlekkenroest.

 "Dit is waarschijnlijk kroonroest, te herkennen aan oranje sporen op het grasblad. Later zullen dit dode plekjes worden. De schimmel zit alleen in de bladen, de stengel en het bloeiproces van het gras worden niet aangetast. De schimmel komt vaak voor bij vochtig en broeierig weer."

Verslaggever Michael trekt niet de stoute, maar schone schoenen aan en neemt de proef zelf op de som.

Verslaggever Michael van der Putten - NH Nieuws

Naast kroonroest zou het volgens Paul ook kunnen gaan om de Oranje-strepenroest. Ook deze schimmel laat oranje strepen op het gazon achter en tast alleen het blad aan. Een ding is in ieder geval zeker: de kleur oranje komt van een van deze schimmels. 

Schadelijk

De schimmels zijn voor zover bekend niet schadelijk, alleen vervelend voor kleding en schoeisel. Volgens de graskenner kan met een juiste bemesting in het voor- en najaar de schimmel mogelijk worden voorkomen. Ook kan je extra stikstof in de lente strooien. Tot slot, de schimmel is besmettelijk, let dus op met de grasmaaier en doe je sportkleding een extra keer in de wasmachine. Als je dat al niet doet. 

De gemeente laat weten tot twee keer toe iemand naar het grasveld te hebben gestuurd. Helaas heeft diegene geen schimmel kunnen constateren en is onverrichte zaken huiswaarts gekeerd.  

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]