Ga naar Content

Verdachte van 'wraakactie' explosie Heemskerk verlinkt anderen niet

De explosie bij de portiekflat aan de Raadhuisstraat in Heemskerk begin dit jaar was een wraakactie. Dat werd vandaag duidelijk in de rechtszaal, waar een 21-jarige Amsterdammer voorkwam. Hij zou alleen maar chauffeur geweest zijn bij de ontploffing. Wie de bom echt neergelegd zou hebben, wil hij niet zeggen. Ilse* uit Heemskerk zat vandaag op de publieke tribune, want haar auto stond in januari in de vuurlinie. "Ik zit hier met m'n oren te klapperen", zegt ze na afloop.

Inter Visual Studio - Foto:

Op 3 januari dit jaar klonk er een kwartier voor middernacht een keiharde knal. 'Dit is geen vuurwerk', weten buurtbewoners in de flat en in de straat meteen.

Er is aardig wat schade: de ramen van de entree hal op de begane grond van de flat knallen uit de sponningen. Niet zo gek, want de daders hebben geen half werk geleverd: ze hebben een explosief opgehangen aan de brievenbussen op de begane grond van het pand. Die bom hebben ze aangestoken via een lont van een paar meter lang.

Één iemand moet een paar uur zijn of haar huis uit, totdat de politie de boel weer veilig verklaart. Gelukkig raakt niemand gewond, maar dat had best anders kunnen zijn, zegt een buurman. "Wat als ik hier met mijn hond gelopen had?", vraagt hij zich de volgende dag hoofdschuddend af.

De brokstukken zijn door de explosie alle kanten opgevlogen. Een buurman vindt zelfs zo'n 50 meter verderop nog een stukje van de ontplofte gevel. En er brandt een gloeiend heet brokstuk dwars door een van de deuren van de auto van Ilse*.

Tekst loopt door onder de foto.

Auto na explosie Heemskerk - Foto: Inter Visual Studio

Vandaag is ze naar de rechtbank gekomen, want ze wil weten waarom dit nou gebeurd is. "We waren toen toch wel geschrokken, het was echt een flinke klap. En er wonen ook wel wat oudere mensen daar, van een jaar of 80. Die waren erg onder de indruk."

In de rechtszaal richt de rechter zich ook nog even tot Ilse persoonlijk. "Vandaag is dus nog geen inhoudelijke zitting, we hebben het nog over de voortgang van het onderzoek", legt hij uit. "Er is me toch al een hoop duidelijk geworden", antwoordt Ilse.

Geen verkennend ritje

Uit de verhalen van de officier en de advocaat van de verdachte kan namelijk worden opgemaakt dat de 21-jarige verdachte chauffeur zou zijn geweest. Tegen de tijd dat hij door had dat het niet ging om een verkennend ritje, maar om het plaatsen van een bom, was het te laat, zegt zijn advocaat.

Voor wie de wraakactie bedoeld zou zijn, wordt vandaag ook niet duidelijk.

Anderen zouden de bom toen aan de brievenbussen van de portiekflat gehangen hebben. Op de lont, die na de ontploffing nog over straat lag, zijn nog twee DNA-sporen gevonden, maar van wie wil de verdachte niet zeggen. Tijdens de inhoudelijk zaak wil hij zijn hele verhaal wel uit de doeken doen, weet zijn advocaat.

"Hoe sneu ik het ook vind voor die jongen, hij had wel even beter na kunnen denken"

Ilse uit Heemskerk

De verdachte zelf zit vandaag in een grijs Adidas-trainingspak. Hij zwaait kort naar een paar emotionele familieleden en kijkt iedereen die in de rechtszaal spreekt geïnteresseerd aan. Ook als Ilse een paar korte antwoorden geeft, kijkt hij even om. 

Volgens zijn advocaat is hij erg onder de indruk van het leven in de gevangenis. Ze pleit ervoor hem snel weer naar huis te sturen. Hij zou zijn lesje wel geleerd hebben. En thuis kunnen ze hem beter op het rechte pad houden dan in de gevangenis.

'Verlink die anderen gewoon'

Ilse is blij dat de officier van justitie zich daar tegen verzet: "Hoe sneu ik het ook vind voor die jongen, hij had wel even beter na moeten denken van tevoren. Nogmaals: het was een grote klap, het had fout af kunnen lopen."

Maar de zaak gaat haar niet in de koude kleren zitten. "Ik vind het nogal wat", zegt de Heemskerkse na afloop. "Dan zie je zo'n jongen van 21 daar zitten. Nooit eerder met justitie in contact geweest en nu zit hij al drie maanden in de gevangenis in voorarrest. Verlink die anderen nou gewoon, denk ik dan. Ik wil weten wie het gedaan heeft. Maar ja, misschien is hij wel bang."

"Bent u van plan een vordering in te dienen", vraagt de rechter nog aan haar. "Nee", zegt Ilse. Ze legt later uit: "De auto is gemaakt, dat is geregeld, om het geld gaat het niet."

Ze vervolgt: "We hoorden net ook dat zijn vriendin in december is uitgerekend... hij moet wel bij de geboorte van zijn kind zijn."

* Ilse is een gefingeerde naam.

Lees ook