Start van hoofdcontent

Alkmaar

nl

Dean Presley is vernoemd naar Amerikaanse iconen, maar de zanger is zo Alkmaars als kaas

21 september 2023, 16.00 uur · Door Arend de Geus

Aan zijn naam hoor je het niet af, maar Dean Presley is een geboren en getogen Noord-Hollander. Een Alkmaarder die als klein jongetje al achter een drumstel kroop en snel daarna zijn hart verloor aan de gitaar. En als je Presley heet, ligt het voor de hand om een kans te wagen in de muziekwereld.

Foto: Dean Presley

Het is nogal wat, de namen dragen van twee van de grootste iconen die de westerse wereld ooit gehad heeft: James Dean en Elvis Presley. De vader van Dean is een enorme Elvis-fan en had zijn zoon het liefst Presley als eerste naam gegeven.

Daar stak zijn moeder een stokje voor. Het werd Dean. Dat is een eerbetoon aan James Dean, waar zijn moeder een groot fan van is. Dean ziet de humor ervan in; de verwijzingen naar die twee wereldsterren belasten hem totaal niet. 

Eigen identiteit

Dean voelt ook geen verplichting om in zijn muziek de kant op te gaan van Elvis. Hij is veel meer beïnvloed door The Beatles, waarvan hij de muziek via zijn opa leerde kennen. Vooral Paul McCartney is zijn grote held: "Alle hits kwamen van zijn hand. En ook zijn solowerk vind ik heel goed."

Is het dan niet jammer dat hij Presley is genoemd en niet Dean Paul? "Of Paul Presley, had ook gekund", lacht hij. Maar naar wie hij vernoemd is, is verder geen onderwerp voor hem. Hij gaat op zoek naar zijn eigen muzikale identiteit. 

Tekst loopt door onder de video.

Dit is Dean Presley - NH Nieuws

Met zijn achttien jaar is Dean de jongste deelnemer aan de Noord-Hollandse voorrondes van het Regio Songfestival. Zijn jeugdigheid staat een volwassen aanpak van zijn deelname aan de muziekwedstrijd niet in de weg; hoewel hij normaliter zijn nummers in het Engels schrijft, daagt hij zichzelf uit en produceert binnen een middag Kan niet wachten tot de zomer, een Nederlandstalig nummer dat zo lekker klinkt, dat hij er een plek tussen de acht kandidaten mee bemachtigt.

Volgende week op tv: Kimberly

Kijk hier alvast vooruit: 

Dit is Kimberly - NH Nieuws

Wie is jouw bestie?

Op Facebook hebben wij honderden vrienden, maar er is maar één Bestie: je allerbeste vriend of vriendin op wie je altijd kunt rekenen, met wie je onbedaarlijk kunt lachen, lief en leed deelt en bij wie je geheimen veilig zijn.

Aanmelden of reageren? Stuur een mail naar [email protected]