Start van hoofdcontent

Monnickendam

nl

Nazomermarkt kan niet doorgaan vanwege tientallen fout geparkeerde auto's

17 september 2023, 16.01 uur · Aangepast 17 september 2023, 17.58 uur · Door Jeroen Langenhof

Het had een bruisende, gezellige nazomermarkt moeten worden in het hartje van Monnickendam maar vanochtend vroeg besloot de organisatie de boel te cancelen. Reden: de straten waar de kraampjes hadden moeten komen, stond vol met geparkeerde auto's. 

Ondanks een geplaatste verbodsborden parkeren tientallen automobilisten hun auto op de plek waar de markt gehouden had moeten worden - NH Nieuws

Dit ondanks dat de gemeente parkeerverbodsborden had geplaatst én bewoners waren gewaarschuwd via een huis-aan-huis brief. "Er is veel tijd ingestoken om dit te organiseren", vertelt ondernemer en medeorganisator Claudia Heldoorn. "Dit is wel een grote teleurstelling."

Als marktorganisator Hanny Nedermeijer vanochtend in alle vroegte uur aankomt op het Noordeinde om de kraampjes op te bouwen, moet 'ie toch even een paar keer met de ogen knipperen. "Ik dacht: potverdorie, wat is dit nu allemaal weer", aldus Nedermeijer. "Het stond helemaal vol met geparkeerde auto's." Hanny weet dan meteen: dit zet een streep door de markt. "Voordat die allemaal weggesleept zijn, is het te laat om de markt nog te laten beginnen." 

"Dit kost heel veel mensen heel veel centjes"

Claudia Heldoorn, ondernemer en medeorganisator nazomermarkt

Medeorganisator en eigenaar van een kleding- en woonshop Claudia Heldoorn ziet een heerlijke dag met veel gezellige mensen én veel omzet in het water vallen. Ze baalt dan ook enorm. "Ik was echt een beetje boos", beschrijft ze haar eerste reactie. "Kijk, die drieëndertig mensen doen dat niet expres. Maar dit kost heel veel mensen heel veel centjes."

Te kleine borden

Grote vraag is hoe het kan dat al die automobilisten zowel de borden als de overige waarschuwingen via de brief alsook een campagne via sociale media over het hoofd hebben gezien. Volgens organisator Nedermeijer helpt het formaat van de verbodsborden in ieder geval niet. "Mijns inziens komt het doordat de gemeente te kleine borden heeft neergezet", zegt de ondernemer. "Je rijdt er zo voorbij." 

Een andere verklaring zou kunnen zijn dat veel van de fout geparkeerde auto's niet van de bewoners zelf waren. "Er stonden wel wat auto's van bewoners tussen", weet Claudia. "Maar wat ik begreep waren er ook wel veel auto's van buitenaf." 

Komende kerstmarkt nieuwe kans

De organisatie gaat met gemeente in conclaaf om te kijken hoe het probleem in het vervolg voorkomen kan worden. Komende 17 december staat de volgende markt, een kerst-editie, op de rol. "Misschien grotere borden", denkt ondernemer en medeorganisator Ronald Carabas hardop. "Misschien dat je de straten een dag van tevoren al moet afzetten. Dat zou een oplossing kunnen zijn."

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]