Start van hoofdcontent

Naarden

nl

Vestingmuseum opent tentoonstelling over 350 jaar oude bloederige oorlog in Naarden

14 september 2023, 17.22 uur · Aangepast 14 september 2023, 17.33 uur · Door NH Gooi

In het Nederlands Vestingmuseum is vanaf deze maand een tentoonstelling over de gebeurtenissen rondom het Rampjaar in Naarden. Tijdens de bevrijding, 350 jaar geleden, speelde de stad een belangrijke rol. Met de tentoonstelling wordt aandacht gevraagd voor deze indrukwekkende gebeurtenis. 

Lijsbeth Siegersma - GooiTV

'Ah, welkom, welkom! Goed dat je er bent. Je bent vast onderdeel van de beloofde versterkingen!', is het eerste wat je hoort wanneer je het Vestingmuseum inloopt. Het de stem van een nagemaakte Godard van Reede van Ginkel, zoon van de ambassadeur van Nederland in Brandenburg. 

Godard leefde rond 1673 in Naarden. Hij schreef heel veel brieven naar zijn vader, moeder, vrouw en kinderen. Door die brieven heeft het museum een verslag kunnen krijgen van wat er speelde tijdens de bevrijding in de stad. 

Een woordvoerder van het Vestingmuseum vertelt: "We hebben ook wel wat spullen weten te verzamelen, zoals uniformen en kanonskogels, maar die vertellen niet het verhaal. Die brieven vertellen veel meer." 

Stoffigheid

Ze hopen met het interactieve museum vooral kinderen en jongeren aan te spreken. "We merken dat hoe verder je teruggaat in de tijd, hoe stoffiger het wordt. Die stoffigheid wilden we eraf halen. Het is heel toegankelijk voor iedereen, ook voor degenen die hier nog niks van af weten."

De tentoonstelling is tot en met februari 2024 te zien in het Vestingmuseum. 

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]