Ga naar Content

Klaar met ontploffende lachgastanks: tientje voor wie 'm inlevert bij afvalenergiebedrijf AEB

Het Afval Energie Bedrijf (AEB) heeft zo veel last van ontploffende lachgastanks dat mensen die de tanks komen inleveren vanaf vandaag cashgeld krijgen. Hiermee hoopt de afvalverwerker het aantal ontploffingen, en de schade die daarbij komt kijken, terug te dringen. Per fles krijgen mensen een inleverpremie van 10 euro. 

Afval Energie Bedrijf (AEB) in Amsterdam - Foto: AT5 / Luuk Koenen

Omdat sinds 1 januari dit jaar lachgas officieel verboden is, zit er op de gastanks geen statiegeld meer. De flessen worden daarom steeds vaker in de vuilnisbak weggegooid en komen op die manier in de verbrandingsovens terecht. Het AEB heeft sindsdien veel last van de gastanks, omdat deze ontploffen in de ovens. Dat komt omdat ze daar tot hoge temperaturen worden verhit, waardoor er een te grote druk ontstaat. 

De ontploffingen kunnen gevaarlijk zijn voor de medewerkers en zorgen daarnaast voor flinke schade aan de installaties. In maart trok het AEB al aan de bel over de exploderende gastanks, maar het bedrijf is er vanwege de veiligheid en de hoge kosten nu klaar mee. De afvalverwerker start daarom, in overleg met de gemeente, met een inleverpremie van een tientje zodat mensen de gastanks komen langsbrengen. De ingezamelde tanks worden vervolgens naar een andere verwerker in Zeeland gebracht die deze kan recyclen. 

Alleen cash 

Mark Hagoort, commissioning manager bij het afvalverwerkingsbedrijf, vertelt over het plan: "Het gebeurt dagelijks dat er ontploffingen plaatsvinden in de installaties. We hebben ongeveer dertig keer per week een ontploffing, waardoor we de hele ketel stop moeten zetten." Voor elke ingeleverde lachgascilinder krijg je tien euro aan cashgeld. Dit gaat alleen via contant, zodat het geheel anoniem is. "We weten niet precies of het storm gaat lopen of dat er geen animo is. Toch denken wij wel dat een inleverpunt kan werken, kijk maar naar de statiegeldblikjes", zegt Hagoort. 

Een ontplofte lachgascilinder - Foto: AT5

Tijdelijke oplossing

Voor het AEB is het innemen van de tanks een tijdelijke oplossing. "Een duurzame oplossing moet vanuit de overheid worden geboden", zo stelt de afvalverwerker. Het AEB is daarom samen met andere afvalverwerkers en de gemeente bezig om dit onder de aandacht te brengen bij de juiste ministeries. 

De gastanks kunnen worden ingeleverd bij het inleverpunt van het AEB op de kruising van de
Australiëhavenweg en de Aziëhavenweg in het Westelijk Havengebied. Dat kan van maandag tot en met zaterdag tussen 12.00 en 17.00 uur. Het geldt alleen voor lachgastanks die leeg zijn. Andere druktanks, slagroompatronen of containers worden niet ingenomen. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]