Ga naar Content

Basisschool blij met uitslag onderzoek naar verkeerssituatie rond Alexiatunnel

Basisschool de Wilgetoren in Hilversum is blij met het onderzoek dat de gemeente heeft laten doen naar verkeerssituatie rond de Alexiatunnel. Naar aanleiding van dit onderzoek is namelijk besloten de verkeerssituatie rond de tunnel aan te passen. Een maand na de opening van de tunnel merkte de basisschool dat de oversteekplaatsen tegenover hun school niet altijd even veilig waren voor hun leerlingen. Toch laat de schooldirecteur weten eerst de nieuwe situatie te willen afwachten voordat de spreekwoordelijke vlag uitgaat. 

Foto:

"Ik ben blij met het onderzoek", laat de directeur Koen van Praag weten aan NH. Het onderzoek en de aanstaande maatregelen bevestigen het vermoeden van de directeur en zijn collega's dat de verkeerssituatie bij de oversteekplaatsen voor hun deur veel veiliger kan.

Hun leerlingen moeten tijdens het spitsuur oversteken op een verkeersplein waar de Liebergerweg, de Kammerlingh Onnesweg en de Jan van de Heijdenstraat samenkomen. Deze kruising ligt vlak voor de in- en uitgang van de tunnel en er zijn verschillende oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers, waarbij je maar in één richting mag oversteken.

Auto's zien deze oversteekplekken relatief laat en voor overstekers is het vaak niet duidelijk waar ze wel en niet kunnen oversteken. "Het gaat dus vaak maar net goed", zei de directeur september vorig jaar over de situatie. Tot op heden hebben er geen ernstige ongelukken plaatsgevonden.

Oversteekplaatsen verderop

Naar aanleiding van het externe onderzoek neemt de gemeente in oktober verschillende maatregelen om de verkeerssituatie te verbeteren. Zo worden de desbetreffende oversteekplaatsen verwijderd en nieuwe verderop geplaatst. Zowel de Liebergerweg, de Kammerlingh Onnesweg als de Jan van de Heijdenstraat krijgen een oversteekplaats waarbij je in twee richtingen kan oversteken. 

Tekst gaat verder.

Lees ook

Maar of die nieuwe situatie het gelijk veiliger maakt voor de leerlingen van de Wilgetoren durft Van Praag nog niet te zeggen. "Ik ben benieuwd hoe het uit gaat pakken."

Zorgen van omwonenden

Al vrij snel na de opening van de Alexiatunnel bleek dat een groep omwonenden en gebruikers van de tunnel zich toch wel zorgen maakten over de verkeersveiligheid. Naast de handtekeningenactie van de school en raadsvragen vanuit de politiek werd in juni van dit jaar een manifest van omwonenden en andere betrokkenen, gestart door politieke partij Hart voor Hilversum, aangeboden aan verkeerswethouder Bart Heller. 

Bekijk hieronder de reportage van 1 september 2022 over de verkeerssituatie voor de school:

Nieuwe oversteekplaatsen voor Wilgetoren en Alexiatunnel volop in gebruik - NH Nieuws

Lees ook