Ga naar Content

Paniek tijdens hevige aardbeving in Marokko: "Bizar om zo wakker te worden"

Marokko is vannacht getroffen door een zware aardbeving. NH sprak met de Haarlemse Raja Alouani, die veel familie en vrienden heeft in het rampgebied en met Robin en haar vriend Dominic, die lagen te slapen in een Airbnb-appartement in Marrakech toen het drama zich voltrok. "Ik hoorde buiten gegil en geschreeuw en dingen vallen."

Scheuren in de Marokkaanse woning waar Robin en Dominic sliepen tijdens de aardbeving en zoektocht naar overlevenden. - Foto: Privéfoto's

"We kwamen gisteravond terug van een driedaagse tour naar de woestijn", vertelt Robin over de telefoon tegen NH. Het stel is dan net wakker na een nacht vol angst en paniek en is duidelijk nog ontdaan door het natuurgeweld van de nacht ervoor. "Omdat we heel moe waren besloten we de medina (oude stad, red.) niet in te gaan en in de buurt van ons Airbnb-appartement iets te eten. Daarna zijn we vermoeid naar bed gegaan."

Gegil en geschreeuw

Nog geen half uur nadat het stel in slaap is gevallen, voelt Robin het bed zachtjes trillen. "Even dacht ik dat mijn vriend aan het draaien was. Maar ik hoorde buiten gegil en geschreeuw en dingen vallen. In paniek kwam ik overeind en ben ik half over Dominic heen gaan liggen, alles ging heen-en-weer."

De twee sprinten het bed uit om buiten de veiligheid op te zoeken. "We renden de trap af en toen we in de deurpost stonden hield het op. Toen we eenmaal zaten realiseerden we: we zijn veilig. Daarna kwamen de tranen. Het was echt bizar om zo wakker te worden." De schade in hun directe omgeving valt mee. "Er zitten scheuren in de muren, maar verder is het gelukkig een stevig gebouw", vertelt ze.

Aardbeving Marokko

Marokko werd vrijdagavond opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 6.8 op de schaal van Richter. Lokale media spreken van 'de zwaarste aardbeving ooit'. Het epicentrum van de aardbeving ligt middenin het Atlasgebergte en er is grote schade in de oude stad van Marrakech. Inmiddels is het dodental gestegen naar 820. Het aantal gewonden staat op 672. 

Bang voor naschokken

De schade in de appartement van Robin, net buiten de oude stad van Marrakech, lijkt op de door haar gemaakte foto misschien niet zo hevig vergeleken met de zwaar getroffen medina iets verderop, de schrik zit er behoorlijk in. 

Wanneer Robin met de lokale bevolking praat hoort ze dat het voor de mensen in de medina leek alsof er een trein langs ze reed. "Mensen vielen op hun knieën om te bidden en veel mensen, ook in ons appartementencomplex, besloten om buiten te overnachten. Iedereen was bang voor naschokken." 

"In paniek kwam ik overeind en ben ik half over Dominic heen gaan liggen, alles ging heen-en-weer"

Robin

Het stel gaat vandaag de medina in. "We hebben mensen leren kennen tijdens de tour, zij zijn veilig, maar al hun bezittingen liggen onder het puin en ze hebben geen geld", legt ze uit. "Als ik vanaf ons appartementencomplex naar de medina kijk zie ik dat er scheuren in de muren zitten en delen zijn afgebrokkeld."

Het stel was van plan om morgen door te reizen naar Agadir, maar die plannen zijn nu onzeker. "Het voelt gek om nu nog vakantie te vieren. We moeten nog even zien wat we doen, maar voor vandaag houden we ons gedeisd."

Angst voor naschokken

De Haarlemse Raja Alouani is uitgeput als we haar spreken. "Ik heb m'n gezicht nog niet eens gewassen, ik ben al uren bezig met familie en vrienden", vertelt ze tegen NH. De berichten stromen van alle kanten binnen bij haar en haar Marokkaanse familie en vrienden zijn in paniek: want gaat het wel goed met iedereen?

Raja Alouani - Foto: Privéfoto

Raja's neven wonen in Beni Mellal, op zo'n 160 kilometer ten zuiden van Marrakech ook een door de aardbeving getroffen gebied. Ze 'schrok zich te pletter' toen ze het nieuws over de ramp hoorde.

"Mijn neven vertelden dat iedereen op straat was. Een nicht was ziek en kon niet makkelijk naar buiten, zij moest ondanks de angst voor naschokken binnen blijven terwijl haar man en zoon buiten stonden. Iedereen was heel bang dat er iets met het huis ging gebeuren."

"Mensen vielen op hun knieën om te bidden"

Robin

Gelukkig voor Raja zijn haar familie en vrienden ongedeerd gebleven. Volgens haar zijn aardbevingen in deze regio 'ongebruikelijk'. "In het noorden zijn vaker aardbevingen en de laatste was heel verwoestend. Het is bizar om te zien wat een aardbeving in een paar seconden kan aanrichten."

Noodkreten

De noodkreten die ze op sociale media en via bekenden ziet, komen volgens haar vooral uit de dorpen in de omgeving van Marrakech. Raja: "Die huizen zijn niet sterk gebouwd en de mensen hebben het er niet zo breed. Ze schreeuwen om hulp van de overheid. Op de beelden die ik te zien krijg is het niet zo hevig als bijvoorbeeld de aardbeving in Turkije, maar ik hoop dat er landelijk een inzamelingsactie wordt georganiseerd."

Dit artikel is ook te lezen in het Arabisch. Rechtsboven het artikel kun je een taal selecteren.

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.