Ga naar Content

Stank blauwalg bezorgt restauranthouder leeg terras: "Het stinkt"

Het is eigenlijk ieder jaar hetzelfde liedje in Den Helder: blauwalg in de grachten. Niet echt een fraai aanzicht, maar het is vooral de geur die voor overlast zorgt. Restauranthouder Georges Hanna baalt als een stekker, want vanwege de stank die de blauwalg veroorzaakt, lopen de meeste toeristen zijn terras voorbij. 

Blauwalg zorgt voor stankoverlast in Den Helder - NH Nieuws

De één omschrijft de lucht als 'iets dat in de buurt komt van rottende eieren', de ander houdt het op een weeïge stank. "Het is een hele sterke geur", aldus restauranthouder Hanna. "Heel naar eigenlijk." Het terras van zijn restaurant ligt pal langs de gracht in Willemsoord, precies ter hoogte van een stuk waar de blauwalg welig tiert. "Het is een terugkerend probleem", aldus de ondernemer. Op de vraag of het hem omzet kost, luidt het antwoord: "Dat denk ik wel ja." En inderdaad, ondanks het prachtige weer is zijn terras hartstikke leeg. 

"Ik geloof dat ik een beetje oud word, ik ruik het niet zo erg"

Woonbootbewoner

Maar ook bewoners ervaren overlast, zeker degenen die met hun woonboot omgeven zijn met het groene goedje. "Het ruikt bepaald niet naar bloemen", aldus Cor Meerman. "Ik denk dat het vooral komt omdat het hier in Den Helder niet genoeg doorstroomt."

Reden voor een wat oudere buurvrouw dan zelf maar voor wat doorstroming te zorgen. 86 jaar of niet, kranig probeert ze met haar grashark wat doorstroom te genereren. "Door het door te spoelen, komt er leven in", zegt ze. "En dan spoelt het toch een beetje verder. Maar ja, ik kan niet de hele dag staan harken." Overigens gaat de ouderdom niet perse gepaard met nadelen. "Ik geloof dat ik een beetje oud word", lacht ze. "Ik ruik het niet zo erg."

Gemeente zegt haar best te doen

De gemeente laat weten haar best te doen de blauwalg te bestrijden, bijvoorbeeld door het met een soort zuigsysteem af te romen. Volgens restauranthouder Hanna helpt dat, alleen zou hij graag zien dat de gemeente niet zolang zou wachten met bestrijden. "Waarom moeten ze nou zo laat ingrijpen? Waarom kan er niet eerder ingegrepen worden?"

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]