Ga naar Content

Hoogbejaard dansduo geniet volop van Heemskerks Volksfeest

Ze zijn waarschijnlijk de oudste feestgangers in Heemskerk: de 93-jarige Sjef Welboren en de 85-jarige Gre Wiljouw. Ondanks hun hoge leeftijd mengen ze zich vandaag graag in het feestgedruis en vol elegantie zwieren ze over de dansvloer. Het Heemskerkse volksfeest is voor hen 'genieten en oude bekenden ontmoeten'. Dat willen ze voor geen goud missen. 

De sfeer bij de Jansheeren zit er goed in. Er speelt een bandje, iedereen is vrolijk en er wordt volop gedanst. Eén stel springt eruit. Van links naar rechts zonder een enkele keer op elkaars tenen te trappen, dansen Gre en Sjef de dansvloer over. “Och, dat doen we al zo’n 32 jaar samen”, vertelt Gre.

Meneer Welboren en mevrouw Wiljouw dansen in de Jansheeren - Foto: NH Nieuws / Loïs Iglesias

Dansvloer

Hun liefdesverhaal begon meer dan dertig jaar geleden op een dansavond bij de vroegere dansschool André Bakker, vertelt Gre opgewekt. "Ik was de 50 gepasseerd en alleen komen te staan en hij was al eerder weduwe geworden en zocht een beetje gezelligheid. Zodoende is hij naar de dansschool gegaan.”

De twee werden een dans duo en al snel sloeg de vonk over. Inmiddels decennia later, maar nog even verliefd, hebben de tortelduifjes elkaar nooit meer losgelaten.

En dat is te zien, want op de plek waar de liefde ooit tot bloei kwam, staan ze nog steeds het allerliefst. Als de twee even gaan zitten om op adem te komen, tikt Sjef zijn vrouw even later wat ongeduldig aan. En fluistert: “Gaan we weer!” 

"Toen we nog wat jonger waren, deden we het licht uit."

Mevrouw Wiljouw

Hoogtepunt

Het Volksfeest is voor hen een hoogtepunt waar ze jaar in jaar uit volverlangen naar uitkijken. En ook dit jaar zijn ze ondanks hun hoge leeftijd vier dagen volledig onder de pannen. "Mijn man is een echte Heemskerker en die wil nog altijd naar de wielerronde, het eerste deuntje en door tot het laatste kreuntje. Toen we nog wat jonger waren, deden we het licht uit." 

Ook Gre voelt zich hecht verbonden met het dorp, ondanks dat ze eigenlijk uit Velsen komt. "Met mijn ex-man woonden we met drie kleine kinderen in een flat in IJmuiden. Hij werkte bij Hoogovens en via een speciale regeling kwamen we in aanmerking voor eengezinswoning in Heemskerk.”

Met de oversteek over het Noordzeekanaal heeft ze geen enkele moeite gehad, in tegendeel. “Ik vind het hier geweldig. Het is mooi groen en de kinderen hebben het hier ook altijd goed gehad. Als je van buitenaf komt en je gaat je mengen met de mensen hier dan word je opgenomen en hoor je ook bij de familie.” 

Familiegevoel

Dat dorpse familiegevoel is wat haar het meest aantrekt. "Ik heb jarenlang bij een tandartspraktijk gewerkt. Inmiddels ben ik er al 20 jaar weg, maar als je dan mensen tegenkomt, steek je even een hand op en maak je een praatje. En dat koester ik enorm. Hier kent iedereen elkaar een beetje." Nog altijd wordt ze overspoeld door een golf van liefde. 

En het is tijdens de feestweek dat ze dat het sterkst voelt. "Ik spreek veel mensen alleen op de Heemskerkse Kermis," zegt ze, "maar dan voel je meteen weer die verbintenis." Vooral vandaag, tijdens hun rondje langs de paardenkoers. "Daar doen we tegenwoordig de hele dag over", zegt Gre lachend. 

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]