Het Amsterdam Fringe Festival gaat deze week van start. Het is bedoeld voor nieuwe, vaak jonge theatermakers, die buiten de hokjes durven te denken. Van 7 tot en met 17 september zijn er 60 voorstellingen te zien, verspreid over alle stadsdelen van Amsterdam. Een opvallende voorstelling is KIP van Anne Hofstra. "Dit is niet voor mensen maar voor kippen want zij hebben ook gevoelens."
Kippenvoorstelling - NH Nieuws
Met een kippenmasker op ligt theatermaker Anne Hofstra op de grond tussen de kippen. Naast haar een enorme gele bal. "Geel is een favoriete kleur van kippen". Behoedzaam beweegt Anne zich met de bal tussen een stel kippen waarvan er slechts een echt aandacht heeft. "Je moet niet te snel en abrupt bewegen. Kippen zien veel meer beeldjes per seconde dan mensen dus het is al snel druk voor ze". Wat er precies in de kopjes van de kippen omgaat weet Anne niet precies maar dat is nu juist wat ze aan het onderzoeken is.
Voordat Anne Hofstra de voorstelling KIP maakte deed ze eerst zes weken onderzoek. Ze sloot zich op met een groep kippen om ze beter te leren kennen. Zo ontdekte ze dat kippen harde muziek boeiender vinden dan klassieke muziek. Ook leerde Anne een beetje de kippentaal doorgronden. "Kippen hebben aantal manieren van tokken en dat staat dan voor "honger", "wegwezen" of "ik heb het naar mijn zin". Anne kwam erachter dat kippen veel slimmer zijn dan ze dacht. "Met de voorstelling wil ik kijken in hoeverre wij als mensen deze dieren kunnen bereiken en boeien. En uiteindelijk gaat het erom dat we als mens onszelf niet langer centraal stellen maar de dieren en de natuur gelijkwaardig behandelen", vertelt Anne.
De voorstelling KIP is een van de 60 voorstellingen die vanaf 8 september te zien zal zijn op het Amsterdam Fringe Festival. Het is een populair festival want er kwamen zo'n 430 ideeën binnen van theatermakers en andere creatieve mensen. Directeur Farnoosh Farnia van Fringe legt uit hoe ze tot de selectie komen. "We zijn een platform van experiment, dus het is belangrijk dat makers buiten hokjes durven denken en dat ze de grenzen durven op te zoeken. Daarbij kijken we ook dat we een variatie aan voorstellingen programmeren. Dus niet twintig voorstelling over de positie van de vrouw: "Het Amsterdam Fringe Festival beidt ook een podium aan nieuwe Nederlanders en vluchtelingen, mensen die vaak in het reguliere circuit niet zo makkelijk een plekje verwerven. Daarnaast zet het festival ook in op verschillende genres en leeftijden. "Een van de opvallende voorstellingen is bijvoorbeeld 'It's not my party' van de 55-jarige Assi Weitz, over het ouder worden binnen de dance-scene."
Het Amsterdam Fringe Festival kan voor nieuwe makers ook een opstap zijn naar het professionele bestaan als theatermaker. "Wij geven workshops aan de makers die geselecteerd zijn voor het festival" vertelt directeur Farnia "We koppelen de makers bijvoorbeeld aan theaterprogrammeurs om de zakelijke kant van het vak te leren" Verschillende mensen die in het verleden aan Fringe meededen zijn inmiddels professioneel doorgebroken.
Het Amsterdam Fringe Festival wordt gehouden van donderdag 7 tot en met zondag 17 september op verschillende locaties in Amsterdam. De voorstelling KIP is te zien bij Mediamatic en de voorstelling 'It's my party' van Assi Weitz in het Pleintheater.