Ga naar Content

Zaanse en Oekraïense vrouwen maken jurk voor Prinsjesdag: "Best spannend"

Een groep Oekraïense en Zaanse vrouwen heeft de afgelopen maanden hard gewerkt om Tweede Kamerlid Songül Mutluer te kleden voor Prinsjesdag. De jurk, de tas en de hoofddecoratie wordt daarna geveild voor het goede doel. Mutluer is blij met de jurk: "Ik vind 'm mooi geworden! Het was best spannend toen ik werd benaderd, want waar zeg je 'ja' tegen?"

Tweede Kamerlid Songül Mutluer is tevreden met het eindresultaat - NH Nieuws

De jurk werd gepresenteerd op de markt Tegendraads uit de Bocht in Wormerveer, waar allerlei soorten wol en textiel te zien waren.  

Astrid Schouten uit Oostzaan maakte de fascinator, een accessoire voor het hoofd. "Het is gebaseerd op de Oekraïense bloemenkrans, zoals je hier de dames ook ziet lopen", knikt ze. "Maar het mocht niet al te folkloristisch zijn."

Tekst loopt door onder de foto.

Tassenmaakster Yvonne Wagemans bij de jurk voor Songül Mutluer - Foto: NH Nieuws

Het was bij elkaar veel werk, zegt ze. "Bij de pasmomenten zie je soms met elkaar dat het toch even anders moet. We hebben lopen stoeien en uiteindelijk zijn we toch heel blij met het eindresultaat."

Goede doel

Na Prinsjesdag wordt de jurk geveild voor het goede doel: de oprichting van een Oekraïense weekendschool. De Stichting Oekraïense Club, een groep die zich inzet voor Oekraïense vluchtelingen in Zaanstad, wil graag dat kinderen daar meer kunnen leren over hun moederland. Daarnaast willen ze een kleine bibliotheek inrichten met boeken in de Oekraïense taal.

De materialen zijn gesponsord en de werkkosten zijn niet in rekening gebracht, zodat het opgehaalde geld volledig naar het goede doel gaat. Meebieden kan via deze link.

Astrid Schouten maakte de fascinator, een accessoire voor op het hoofd - Foto: NH Nieuws

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]