Ga naar Content

'Wie maakt me los?': gratis onbeperkt biologische bonen plukken in Hensbroek

De fabriek heeft ze afgekeurd, waardoor Reindert Kuiper uit Hensbroek met een voorraad biologische sperziebonen is achtergebleven. Daarom geeft hij iedereen de kans om deze zaterdag naar zijn akkerbouwbedrijf te komen, om onbeperkt en gratis de bonen te plukken die nog goed zijn. "Het is zonde om zoveel goede sperzieboontjes weg te gooien", zegt Kuiper. "Ik hoop dat ik mensen er nog een plezier mee kan doen."

Akkerbouwer Reindert Kuiper bij zijn biologische sperziebonen - Foto: Foto: Reindert Kuiper

Door de vele regenval dit voorjaar is er bij een deel van de biologische sperziebonen schimmel ontstaan. De conservenfabriek, aan wie Kuiper deze bonen zou verkopen, hanteert een streng beleid. Daarom is bijna 4,5 hectare van zijn land afgekeurd, goed voor meer dan 50.000 kilo aan biologisch geteelde sperziebonen.

De plukactie bij Reindert Kuiper is afgelast, omdat door de vele aandacht in de media er een nieuwe afnemer zich heeft gemeld. Deze conservenfabriek is bereid geweest om de hele voorraad van Reindert op te kopen. 

"Bij de fabriek mag niet meer dan negen procent afgekeurd worden", licht Kuiper toe. "In deze partij gaat het om tien tot vijftien procent. Dat betekent dat er heel veel goede bonen zijn die nu ook niet meegenomen worden voor de verkoop."

Zonde om weg te gooien

En omdat Kuiper het zonde vindt om de bonen om te ploegen, geeft hij aankomende zaterdag iedereen de kans om de goede sperziebonen van het land te plukken. "Ik ga hierdoor niet failliet, maar het is wel een flinke domper. Vooral het gevoel dat je nog veel eetbare producten moet vernietigen. Dan kan je thuis zitten treuren, maar ik wil er iets positiefs van maken", zegt hij.

De bonen op de akkers aan De Fuik in Hensbroek moeten met de hand geplukt worden. Wie wil, kan aankomende zaterdag tussen 11.00 en 15.00 uur naar de biologische akkerbouwer om zo veel mogelijk sperziebonen op te halen. "Ik hoop dat ik er een hoop mensen een plezier mee kan doen."

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]