Ga naar Content

Foutje, bedankt: lantaarnpalen midden op nieuwe Larense stoep

Lantaarnpalen midden op een gloednieuw aangelegde stoep in Laren. Hier lijkt iets fout te zijn gegaan. "Dit had voorkomen kunnen worden", vertelt Irmy Vos van het Toegankelijkheidsteam van Laren. Ze is zelf slechtziend en kan zo tegen de palen aanlopen.

Irmy Vos van het toegankelijkheidsteam van Laren bij een van de lantaarnpalen in kwestie - Foto: Daan Visser/NH

Op de hoek van de Burgemeester van Nispen tot Sevenaerstraat en de Stationsweg stond vroeger het Chinese restaurant Golden River. Nadat dit tegen de grond ging, is er een gloednieuw appartementencomplex gebouwd, inclusief gloednieuw trottoir. Maar bij de aanleg van het stoepje ging het niet helemaal goed.

"Wij kregen een melding dat er lantaarnpalen midden op een nieuw aangelegd trottoir staan", vertelt een ontzettend verbaasde Irmy Vos van het Toegankelijkheidsteam Laren. "Mensen in een bijvoorbeeld een rolstoel kunnen nu niet over de stoep."

Voor Irmy zelf zijn de palen ook een risico. Ze is namelijk al veertien jaar slechtziend en kan dus letterlijk en figuurlijk tegen dit soort fouten aanlopen. "Wat dacht zo'n stratenmaker bij het aanleggen dan? De palen stonden er al. Waarom bedenk je dit niet van tevoren. Nu moet je eromheen bouwen met een bochtje of de grond openbreken om de paal weg te halen. Het kost alleen maar geld. Dit had voorkomen kunnen worden."

Toegankelijkheidsteam

Sinds 2018 zet het Toegankelijkheidsteam zich in om het brinkdorp een meer begaanbare en veiligere plek te maken voor bewoners die slecht te ter been, slechtziend of blind zijn. Daarvoor moet nog wel flink aan de weg getimmerd worden. Laren is een oud dorp met veel steegjes en oneven straatjes. Vroeger lag het ook vol met zandweggetjes. "Dit komen we dus vaak tegen."

Tekst gaat door onder de foto's.

Irmy is zich ervan bewust dat dit niet in een dag kan gebeuren. Het team zet zich dan ook vooral in op bewustzijn creëren bij de Laarders. "Deze problemen zijn namelijk niet te bevatten als je niets mankeert." Dus proberen ze hun dorpsgenoten op een positieve manier te benaderen. "Ik liep net door een straat en toen kreeg en doornen van een rozenstruik in mijn gezicht. De eigenaar had ze niet gesnoeid, waardoor ze over de stoep hingen. Straks bel ik daar even aan." 

Daarnaast denkt het team regelmatig mee met de gemeente en spreken ze vier keer per jaar af met de verantwoordelijk wethouders om te praten over wat er goed gaat en wat er beter kan. 

Het team ziet haar belang in de toekomst alleen maar groeien. "Nu Laren ontzettend aan het vergrijzen is, is het juist extra belangrijk om alles veilig en toegankelijk te maken. Je wil natuurlijk voorkomen dat mensen vallen", legt Irmy uit. "En je hoort toch regelmatig dat ouderen vallen en daarbij iets breken."

De gemeente Laren heeft inmiddels laten weten dat de lantaarnpalen binnenkort worden verwijderd. Lees hier de hele reactie.

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]