Ga naar Content

Jacht van tientallen meters in Enkhuizen naar buiten gehaald en gekanteld met vier kranen

Een bijzonder gezicht vanmorgen aan het Voorland in Enkhuizen. Bij de scheepswerf van Mulder stonden grote kranen klaar. Hiermee werd een romp van enkele tientallen meters naar buiten gehaald en gekanteld.

Foto: Jos Besseling

Mulder Shipyard, dat zijn oorsprong kent in Zoeterwoude-Rijndijk, kocht begin vorig jaar een loods in Enkhuizen. In het vierde pand van dit bedrijf werd gestart met een scheepsromp van 36 meter, die in februari van dit jaar naar buiten werd gehaald en naar de hoofdvestiging werd gebracht.

Vandaag kon Mulder opnieuw een schip van tientallen meters uit de loods halen. Rond 10.00 uur zagen oplettende voorbijgangers hoe vier kranen naast en tegenover elkaar stonden opgesteld, om het schip uit de loods in Enkhuizen te takelen.

Romp wordt ondersteboven opgebouwd

Vanwege de werkzaamheden wordt de romp ondersteboven opgebouwd. Als dat eenmaal klaar is, moet deze worden gekanteld. Daarna kan de rest van de bouw uitgevoerd worden.

Het naar buiten halen van de romp levert spectaculaire beelden op. Omdat het met grote precisie moet gebeuren lijkt het niet snel te gaan, maar binnen een uur was het schip volledig omgedraaid.

Bekijk hieronder hoe het jacht naar buiten werd gehaald:

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]