Ga naar Content

Met knikkende knieën de Kagerplassen op door 'vogelbekdier'

Ontsnapt uit een dierentuin of meegesmokkeld uit Australië via Schiphol? Onder andere die scenario's passeerden de revue toen de NH-redactie een foto van een vogelbekdier in de Kagerplassen onder ogen kreeg. Een speurtocht naar het exotische dier leverde een verrassende verklaring op. 

Vogelbekdier in de Kagerplassen? - NH Nieuws

Vogelbekdieren behoren tot de weinige eierleggende zoogdieren ter wereld, zijn de enige zoogdieren met een snavel en komen uitsluitend down under voor. "Als dit waar is, is het bijzonderder dan een alligator", aldus NH Natuur-verslaggever Stephan Roest bij het zien van de foto.

En dus waren NH-verslaggevers Celine Sulsters en Thijs-Jan van Aalst er vanochtend als de kippen bij om de exoot vast te leggen. Maar als ze een kijkje nemen bij de haven van Watersport Academy De Kaag, waar het vogelbekdier zou zijn gespot, zien ze hem niet zwemmen. 

Mira Bruijninckx van de watersportvereniging komt met het verlossende antwoord: het gaat om een grap. Het beeld is gemanipuleerd door wat instructeurs om elkaar en kinderen van het zomerkamp voor de gek te houden.

Lees verder onder de afbeelding

Vogelbekdier in Kagerplassen? - Foto: Watersport Academy

"Het is begonnen als grapje (van instructeurs, red.) dat we niet mogen zwemmen in de haven vanwege het vogelbekdier", vertelt instructeur Mira voor de camera van NH. 

In het clubhuis van de vereniging waren ook nepwaarschuwingen voor het niet geheel onschuldige wezen opgehangen. "Niet zwemmen in het water i.v.m. een ontsnapte Pegasus", was daar op te lezen. Het zorgde voor wat 'angstige gezichtjes' bij kinderen die voor het eerst leerden surfen of zeilen. 

Maar niet alleen kinderen trapten erin. "Het grapje is gaan rollen en heeft de ouders bereikt. En is door sommige ouders serieuzer opgepakt dan bedoeld was."

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]