Ga naar Content

Buren schrikken bij terugkeer van staat woning na flatbrand Amsterdam-Osdorp

Twee weken na de grote brand aan de Beek en Hoff in Amsterdam-Osdorp mag een deel van de bewoners dit weekend terugkeren naar hun woning. Volgens woningbouwvereniging Eigen Haard zijn die woningen schoongemaakt en bewoonbaar, maar daar twijfelen sommigen aan. 

Hoewel het schoonmaakbedrijf zijn best heeft gedaan om de sporen van de brand uit te wissen, overheerst de penetrante brandlucht in het trappenhuis. "Dat ruik je toch nog steeds", zegt bewoonster Petra.

Op 29 juli ontstaat rond 2.40 uur brand, waarna er een gasleiding breekt. Twee woningen worden onbewoonbaar verklaard. Alle bewoners van de flat worden twee weken lang opgevangen in een hotel. Het is lange tijd onduidelijk wanneer zij mogen terugkeren naar hun woning en in welke staat zij die zullen aantreffen. "De onduidelijkheid over de terugkeerdatum gaf mij veel onrust. Daarnaast verliep de communicatie met Eigen Haard niet soepel", legt Petra uit. 

Afgelopen vrijdag krijgt zij plotseling te horen dat ze binnen 24 uur moet terugkeren naar haar woning. Op dat moment is er nog geen elektriciteit aanwezig en is het trappenhuis nog zwartgeblakerd. Daar komt afgelopen zaterdag deels verandering in. Liander sluit de elektriciteit aan en een deel van het trappengat wordt schoongemaakt, maar echt bewoonbaar vinden de bewoners het pand niet.

Foto:

Beschadigd huis

De woning van NasirAmhad bevindt zich onder de woning waar de brand uitbreekt. De woning van zijn bovenbuurman wordt onbewoonbaar verklaard, maar hij keert op verzoek van Eigen Haard dit weekend wel terug naar zijn huis.

"De deur is helemaal kapot. Er is schimmel...", zegt NasirAhmad verbaasd. Door het blussen is er veel waterschade ontstaan en dat is te zien. Grote, gele vlekken en schimmel vormen zich op het plafond en de muren.

Onder de vloer zijn de vochtdruppels nog te zien. Vannacht sliep hij op een nat en beschimmeld matras. "Ik maak me echt zorgen om zijn gezondheid en veiligheid." Hoewel de voordeur van Sayed's woning nog zwartgeblakerd is, is zijn woning er een stukje beter aan toe. "Gelukkig bleef mijn deur tijdens de brand dicht." Wel krijgt hij hoofdpijn als hij langer in de brandlucht staat."

Foto:

Reactie Eigen Haard

Woningbouwvereniging Eigen Haard laat in een reactie weten dat de woningen vooraf zijn gecontroleerd en schoongemaakt. Ook zijn er volgens de woningbouwvereniging noodvoorzieningen getroffen bij de deuren, zodat deze veilig afgesloten kunnen worden. Verder meldt Eigen haard dat de woningen bewoonbaar zijn.

De bewoners hopen dat het contact met Eigen Haard beter zal verlopen en dat de woningbouwvereniging zijn best zal doen om een leefbaardere situatie te creëren. 

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook