Ga naar Content

Inschuiven van twee enorme dakdelen bij Amsterdamse station Zuid live te volgen

Bij station Zuid in Amsterdam worden vanaf vanavond twee nieuwe dakdelen van respectievelijk drie miljoen en vier miljoen kilo ingeschoven. De enorme betonnen platen worden in de A10 en het spoor geschoven naar hun definitieve plek. De operatie is via verschillende webcams live te volgen.

Foto: Zuidasdok

Ter voorbereiding werden de laatste dagen al een deel van de A10 Zuid en treinspoor 1 verwijderd. Ook werd de dijk waarop de A10 en het station liggen afgegraven. Vanaf ongeveer 19.00 uur vanavond worden de twee dakdelen in ongeveer 14 uur naar hun plek geschoven.

De betonnen platen vormen straks het plafond van een toekomstige reizigerstunnel van station Zuid: de Brittenpassage. Vanwege de schuifoperatie is de A10 Zuid in de richting van Utrecht van 5 augustus tot maandag 14 augustus afgesloten voor verkeer.

Het inschuiven van de enorme betonnen platen is de bouwers zeker niet vreemd: het trucje werd de voorbije jaren al verschillende malen toegepast om de andere dakdelen op hun plaats te schuiven. Afgelopen januari werd een van de dakdelen al opgeschoven om plaats te maken voor het tweede dakdeel.

Zodra de Brittenpassage in 2027 gereed is, wordt begonnen met het vernieuwen van de Minervapassage, de huidige reizigerstunnel. 

Lees ook