Ga naar Content

Adopteer een duif of een pauw: Vogelasiel Naarden zoekt nieuwe eigenaren

Bij het vogelasiel in Naarden kun je allerlei vogels adopteren. Van duiven tot pauwen en van parkieten tot eenden; heel veel vogels die gevonden zijn of die zijn afgestaan zoeken een nieuw baasje die goed voor ze gaat zorgen. De adoptieprocedure is niet ingewikkeld en de kosten zijn niet hoog, maar er moet wel een 'match' zijn tussen de nieuwe eigenaar en de vogel.

Vogels adopteren - Erik Bootsman

Soms gebeurt het dat een eigenaar zijn valkparkiet of zebravink is kwijtgeraakt, doordat het kooitje én het raam per ongeluk open stonden en de vogel gevlogen is. En misschien vindt iemand anders de vogel terug in zijn tuin. Soms lukt het dan om het vogeltje te lokken en te vangen. Maar het kan ook zijn dat eigenaren niet meer voor hun vogel kunnen zorgen door leeftijd, verandering van gezinssamenstelling of bijvoorbeeld door allergieën en dan hun vogel afstaan.

Bonte verzameling

Deze gevonden vogels, soms gewond, of de vogels die worden afgestaan, worden naar het vogelasiel in Naarden gebracht. Daar worden ze door de betrokken medewerkers liefdevol verzorgd tot ze weer vrijgelaten kunnen worden of tot ze geadopteerd worden.

Het asiel herbergt momenteel een bonte verzameling aan gevederde vrienden: er zijn kanaries, parkieten, duiven en kwartels. Maar ook aan grotere vogels als pauwen en ooievaars wordt bescherming en onderdak geboden. Niet alle vogels worden trouwens ter adoptie aangeboden.

"De eigenaar had niet verwacht dat de eenden zo groot zouden worden en heeft ze bij ons achtergelaten"

Rianne Dekker - Vogelasiel Naarden

De vogels hebben dringend een nieuwe eigenaar nodig, want het asiel heeft nauwelijks plek voor opvang meer. Het aantal adoptievogels is inmiddels opgelopen tot 140. De volière puilt uit en het vele gekwetter doet soms pijn aan je oren. Net als bij honden dachten mensen in coronatijd dat het ook gezellig was om een vogel in huis te hebben.

Na corona werden een heleboel kwetteraars 'ingeleverd' bij de vogelopvang. Rianne Dekker van Vogelasiel Naarden vertelt dat er zelfs een paar pekingeenden zijn gebracht. "De eigenaar had niet verwacht dat ze zo groot zouden worden en heeft ze bij ons achtergelaten."

Een vogel adopteren doe je niet zo maar; er is wel een kleine procedure. Op de website van het vogelasiel worden zo goed als alle vogels geportretteerd die voor adoptie in aanmerking komen. Geïnteresseerden kunnen op de site de vogel van hun voorkeur bekijken en moeten eerst een mail sturen naar het asiel met een specifieke aanvraag.

Is er een match?

De ‘intake’ is niet heel ingewikkeld maar er worden wel een paar vragen gesteld om vast te stellen of je ervaring hebt met vogels (wat niet per se noodzakelijk is). Sommige vogels, zoals een papegaai, vereisen wel iets meer ervaring en kennis. Na de mailwisseling volgt de ontmoeting met de betreffende vogel.

"We kijken wel altijd of er een klik is", legt Dekker uit. "Het gedrag van vogels is lastig te lezen dus wij letten goed op de reacties die de vogel en de nieuwe eigenaar met elkaar hebben." Volgens haar moet er wel sprake zijn van een "match."

Luchtacrobatiek

Als je een vogel adopteert, ben je slechts een kleine vergoeding verschuldigd aan het vogelasiel. Alleen de kosten van de verzorging worden in rekening gebracht en die kunnen enorm meevallen; zo kun je al een pauw adopteren voor 25 euro. Maar dan moet je er wel goed voor kunnen zorgen.

Op de vraag wat haar eigen favoriete vogel is, antwoord Dekker meteen: "Sierduiven! Dat zijn erg leuke huisdieren. Ze kunnen tam worden en ze vliegen heel goed: ze maken salto's in de lucht." Het vogelasiel in Naarden heeft meerdere sierduiven ter adoptie.

Vogels spotten

Op de website van het Vogelhospitaal Naarden / Stichting Vogelopvangcentrum Midden-Nederland kun je de vogels die ter adoptie worden aangeboden bekijken.

Ontmoeting

Als je stichting een mail stuurt met een specifieke aanvraag welke vogel je wilt adopteren en welke kennis en ervaring je hebt, neemt de stichting contact met je op om een de adoptieprocedure te starten en een kennismaking met de vogel te plannen.