Ga naar Content

Turkse Oguz organiseert Zaanse Zomerschool in Poelenburg: 'Hier vond ik mijn rolmodel'

Oguz Dulkadir is met zijn Weekend Academie sinds dit jaar de organisator van de Zaanse Zomerscholen en hij vindt dit ontzettend bijzonder. Hij kwam als tiener vanaf het platteland uit Turkije in de wijk Poelenburg wonen. "Zaandam heeft veel aan ons gegeven en iets kleins, zoals de Zomerschool, terug mogen doen is een enorme eer." Samen met projectleider Daisy Waardenburg vertelt Oguz Dulkadir in zeven vragen over veranderingen, rolmodellen en de toekomst van de Zaanse Zomerscholen.

Sommige kinderen hebben, om de stof te begrijpen, een andere uitleg nodig - Foto: NH Nieuws / Thyra de Groot

1. Waarom is de Zomerschool anno 2023 zo relevant?

Oguz Dulkadir: "De urgentie is op dit moment groter en zichtbaarder dan tien jaar geleden. Deze kinderen hebben net als alle andere kinderen recht op een leuke vakantie. Ze hebben het hele jaar hard gewerkt op school. Dat ze ook leuke dingen kunnen doen en plezier kunnen hebben met vrienden. In plaats van achter de tv zitten of dat ze de hele dag op hun telefoon kijken en spelletjes spelen."

Merken jullie dat aan het aantal aanmeldingen?

Daisy Waardenburg: "Afgelopen jaren waren er meer plekken vanuit de coronaperiode. Dit jaar waren er 180 plekken, vorig jaar waren dit er meer. De interesse was weer heel groot. Op een gegeven moment zaten we al snel over het aantal heen. Die trend was hetzelfde."

2. Hoe beslissen jullie welke kinderen mogen komen?

Daisy: "Daar hebben we van tevoren heel goed over nagedacht. We hebben een soort kerngroep gemaakt met ons vanuit de Weekend Academie en onderwijskundigen vanuit de besturen. We willen natuurlijk allemaal dat de kinderen die het het hardste nodig hebben, dat die naar de zomerscholen komen. We hebben een verdeelsleutel gemaakt en scholen waarvan je weet dat daar de meeste doelgroepleerlingen opzitten, daar hebben we het nog meer onder de aandacht gebracht en die hebben voorrang gekregen."

Wat is de grootste uitdaging in dit proces?

"Uiteindelijk wil je ieder kind die enthousiast is om mee te doen een plek willen geven. Er is niet voor niets interesse om mee te doen en kinderen ervaren het echt als een hele fijne tijd. Uiteindelijk moet je dus nee zeggen tegen een aantal van hen en dat is echt heel lastig."

3. Jullie nemen het stokje over van Margreet Dekker. Wat nemen jullie mee van haar nalatenschap? 

Oguz: "De vorige directeur heeft het plezier meegegeven aan de kinderen. En daarnaast heeft zij meer bekendheid gegeven aan Zaandam. Het is echt een begrip geworden. Ik merk nu ook dat de kinderen die de afgelopen jaren het hebben meegemaakt, heel positief hierop terugkijken en die zijn weer terug. Daarnaast zijn de docenten weer teruggekomen om ook dit jaar de kinderen te helpen. Het is een fijn gevoel om een rijdende trein in te stappen." 

4. Wat is de grootste verandering?

Daisy: "We willen iets meer focussen op die basisvaardigheden. Op taal, rekenen. Veel kinderen hebben die ondersteuning hard nodig. De Zomerschool staat altijd al voor leren en leuke dingen doen. De ochtend is leren en de middag is workshops, excursies, gastlessen en sport en spel. Er is wat meer één lijn gekomen. De docenten hebben enerzijds vrijheid, want er staan gewoon goede en ervaren docenten voor de klassen, maar anderzijds is er geprobeerd wat meer een lijn in te brengen."

Tekst gaat door onder de foto.

De kinderen krijgen in de ochtend rekenen- en taalles - Foto: NH Nieuws / Thyra de Groot

"En ik denk dat diversiteit binnen het team wel anders in elkaar zit. In elk team zit één ervaren docent en die wordt ondersteund door twee begeleiders. Er is genoeg ruimte voor persoonlijke aandacht en in kleine groepjes uit elkaar gaan. Het team is best wel divers, zowel in leeftijd als in culturele achtergrond. Waardoor er best wel veel mensen die bij belevingswereld van de kinderen staan, waardoor ze zich kunnen herkennen en optrekken."

5. Jullie noemen dat 'rolmodelschap'. Waarom zijn rolmodellen zo belangrijk?

Daisy: "Ik denk dat het voor een kind, eigenlijk voor iedereen wel, heel prettig is om iemand om je heen te hebben naar wie je een beetje kan kijken en je kan laten inspireren. En kan laten zien wat er allemaal mogelijk is in het leven en jou de wegwijst."

Voor Oguz, die op zijn zestiende in Zaandam kwam wonen, was dit een jongen bij een bushalte in Poelenburg. 

Oguz: "Ik ben toen ik negentien was mijn rolmodel tegengekomen. Die heeft mij enorm geholpen. Dankzij hem kon ik naar het HBO Inholland en daarna naar de Vrije Universiteit om Bestuurskunde te bestuderen. Mijn rolmodel heeft het verschil gemaakt in mijn leven en ik hoop dart de inzet van rolmodellen bij de Zaanse Zomerscholen zal lukken om bij deze kinderen het verschil te maken."

Tekst gaat door onder de foto.

Oguz is door zijn rolmodel gaan studeren - Foto: aangeleverd

6. Denken jullie dat de Zomerschool ooit overbodig zal zijn?

Oguz: "Ik denk van niet, maar wel in een andere vorm. Wat vinden kinderen leuk en interessant over vijf jaar? Inhoud aanpassen op behoefte. Er zal altijd armoede bestaan, helaas, in Nederland en op de wereld."

Daisy: "Dat is nog niet heel dichtbij in ieder geval. Je ziet toch wel dat er twee dingen zijn. Enerzijds de ontwikkeling dat leerlingen toch extra ondersteuning nodig hebben op gebied van die basisvaardigheden, dus taal en rekenen. Hier kan je dat net op een iets andere manier doen. En anderzijds zijn er heel veel gezinnen, die moeten hard werken, de rekeningenbetalen. Die kunnen niet op vakantie of hun kind in de zomer laten ontwikkelen of op plekken brengen waar ze leren en nieuwe dingen meemaken en ervaringen opdoen. Dat is echt nog veel aan de hand."

Voelt dat niet dubbel?

"Het is geweldig dat we dit werk kunnen doen, maar uiteindelijk zou je willen dat in de basis ieder kind dezelfde kansen heeft. Als ik ga naar kijken naar die kansenongelijkheid vind ik dat echt heel ingewikkeld. Dat kan je echt raken. Zeker als je deze kinderen ziet. Dat verdienen ze allemaal, ieder kind, een fijne, goede start. Juist daarom willen we de kinderen hier een fijne, inspirerende en leerzame tijd meegeven."

7. Waar hoop jullie dat de Zomerschool over vijf jaar staat?

Daisy: "Dan hoop ik eigenlijk dat we meer plekjes kunnen vergeven. De Zomerschool is al heel bekend in de omgeving en ik hoop dat wij dat kunnen en mogen voortzetten voor alle kinderen die daar behoefte aanhebben. En dat we dus wat kunnen toevoegen door al die rolmodellen." Oguz sluit zich hier volledig bij aan.

Er zijn meer aanmeldingen dan plekken op de Zaanse Zomerschool - Foto: NH Nieuws / Thyra de Groot

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook