Start van hoofdcontent

Alkmaar

nl

Kritiek op wegvallen treinen Alkmaar, 'kaasmarkt hiervan de dupe'

31 juli 2023, 16.10 uur · Aangepast 31 juli 2023, 17.02 uur · Door Redactie

Reizigersorganisatie Rover is niet te spreken over de afschaling van het aantal treinen in Noord-Holland. De NS wil de verbinding tussen Amsterdam en Alkmaar vrijdags gaan halveren. Ook een Intercity tussen die laatste stad en Haarlem komt niet terug. En dat komt Alkmaar absoluut niet uit, aangezien de kaasmarkt - dit seizoen iedere vrijdag - juist gebaat is bij een goede OV-verbinding.

Foto: NS treinen trein stock - AT5 / Luuk Koenen

Door personeelstekorten vorig jaar greep de Nederlandse Spoorwegen in op verschillende trajecten in het land. Er reden daardoor minder treinen. Veel van die beperkingen zijn inmiddels van de baan, maar in Noord-Holland is er nog altijd sprake van verschraling van het treinaanbod.

'In actie komen'

Tussen Alkmaar en Amsterdam zal op vrijdag de Intercity tot 15:00 uur worden gehalveerd tot twee treinen per uur. Ook keert de Intercity tussen Alkmaar en Haarlem niet terug.

Tot groot ongenoegen van Ludolf Maat van Rover Noord-Holland Noord. Hij trekt daarom aan de bel. "De provincie moet in actie komen om te voorkomen dat NS in 2024 nog meer treinen in Noord-Holland-Noord schrapt."

Foto: Lieuwe van Gogh opent kaasmarkt - Alkmaar Centraal

Minder treinen betekent ook slechtere overstapmogelijkheden, stelt Rover. En dus zullen ook busreizigers rekening moeten houden met flinke veranderingen. "Want tien verschillende buslijnen sluiten niet meer aan op de trein in Alkmaar."

Alkmaarse kaasmarkt

"Als de plannen van NS doorgaan, verliezen treinreizigers naar Alkmaar straks op de vrijdagochtend de helft van hun reismogelijkheden." En juist dan vindt er de populaire kaasmarkt plaats, een belangrijke toeristische trekpleister voor de stad. De kaasmarkt vindt iedere vrijdag plaats van eind maart tot en met september. "De gevolgen van deze verschraling zijn dus enorm", vervolgt Maat.

Wat nu? Volgens Rover moeten de plannen van de NS stoppen en moet de Intercity tussen de kaasstad en Haarlem terugkomen. De organisatie van de kaasmarkt kon niet reageren op de plannen van de NS.

De NS stelt tegenover NH dat "personeel en treininzet niet ongelimiteerd zijn", maar dat dit soort kritische geluiden horen bij het proces waar ze nu middenin zitten. "Daar luisteren wij ook naar en dat nemen we allemaal mee". Of en hoe dat vervolg krijgt, is niet bekend.