Ga naar Content

Heemskerkers en Beverwijkers smeden 'vertrouwensplan' na aanhoudende overlast en intimidatie in hun wijk

Buurtactivist Harry Anderies maakte maandagmiddag in het wijkpunt bij het Europaplein in Heemskerk een statement tegen de blijvende overlast, intimidaties en drugshandel in de wijk Oosterwijk. Met een plan en een petitie, ondertekend door 380 bewoners, richtte Anderies zich tot de burgemeesters van Heemskerk en Beverwijk. Zijn boodschap: om de problemen in de wijk aan te pakken, moet het vertrouwen in de lokale overheid worden hersteld.

Harry Anderies geeft de handtekeningen en zijn plan van aanpak aan de burgemeesters - Foto: NH Nieuws / Loïs Iglesias

Omhuld door twee zwarte mapjes overhandigt Anderies de documenten aan de burgemeesters: een met het plan van aanpak en de ander met de petities. "Het is een praktisch plan over het herstel van het vertrouwen. Dat vormt de basis," vertelt Anderies. "We moeten werken aan de cohesie en elkaar leren kennen."

De boodschap die in het plan naar voren komt is dat de bewoners het vertrouwen in de lokale overheid volledig hebben verloren. Volgens de initiatiefnemers vraagt dit om een grondige aanpak om de problemen te stoppen.

Emoties lopen op

Hoe diep het de bewoners raakt wordt snel duidelijk. Buurtbewoonster Paulien stelt burgemeester Luijten van Heemskerk voor een week van huis te ruilen: "Hier heeft u de sleutel, dan kunt u zelf even ervaren hoe het is." Ze raakt geëmotioneerd wanneer ze het hem vraagt. De burgemeester lijkt geraakt en vertelt haar dat er wordt geluisterd. Maar dat is het 'eeuwige verhaal', zegt ze later tegen NH Nieuws.

"Je bent gewoon op. Mijn man is terminaal en die zit daar in de flat, maar je kan het raam gewoon niet opendoen. Soms zit er een groepje van vier te chillen, daar heb je geen last van. Maar dat gescheur met die auto's, het geschreeuw en het taalgebruik. Je hebt gewoon geen leefgenot, en het is niet iets van de laatste tijd, het speelt al veel langer."

Ze vervolgt: "Ook wordt er op de parkeerplaats veel gedeald. Ja, je moet ze op heterdaad betrappen wil je ze pakken, maar ik ga geen foto's maken. Ik wil geen baksteen door mijn raam. Er zijn ook dingen waar de gemeenten niks aan kunnen doen en waarin ze beperkt zijn. Maar als je iedere avond last hebt, dan heb je daar geen oren meer naar."

"Zie het zo: wil je een pracht van een huis gaan bouwen dan moet je eerst laten zien dat je fundament goed in elkaar zit"

Harry Anderies

Vertrouwen verloren

Net als Paulien zijn er volgens Harry Anderies vele anderen. Hij legt de focus op het herstellen van vertrouwen dan ook als basis voor zijn plan van aanpak. "De gemeente moet het gaan doen in plaats van praten. De gemeente moet faciliterend worden en dienstverstrekkend. En als je het vertrouwen verloren bent, moet je laten zien dat je wel betrouwbaar bent. Zie het zo: wil je een pracht van een huis gaan bouwen, dan moet je eerst laten zien dat je fundament goed in elkaar zit."

Hij komt daarom met het idee om gezamenlijk te gaan koken. "Eten verbroedert en onbekend maakt onbemind, dat is de basis van het probleem. Het is hoog tijd dat we elkaar beter leren kennen." En dat kan volgens Anderies leiden tot grote verandering.

"Als je elkaar kent, ga je voor elkaar zorgen. Al is het in een hele kleine vorm. Ik hoop dat er in de wijken zo weer het sociale terugkomt en dat we samen de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in de straten gaan dragen. Als we dat voor elkaar hebben, zijn we van de problematiek af."

Ambities

Anderies beseft dat het probleem niet van de ene op de andere dag zal verdwijnen. Toch zijn hij en de bewoners vastberaden om druk uit te oefenen op de gemeente en het proces nauwlettend te volgen, zodat er daadwerkelijk stappen worden ondernomen.

Burgemeester Luijten geeft aan het plan op prijs te stellen. "We nemen de geluiden van de bewoners serieus. We denken niet dat er niks aan de hand is, dus daar zijn we mee bezig, ook al zien bewoners dat misschien niet duidelijk." In september komt de gemeente met een plan van aanpak.

Zijn collega burgemeester Smit sluit zich bij hem aan. "Wij starten in oktober met een plan. We willen een wijkaanpak opzetten waarbij het de ambitie is iets te doen aan de fysieke omgeving, hulp bieden achter de voordeur en een harde aanpak als je niet meedoet aan de regels."

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]