Ga naar Content
Haarlem

Jonge streetdancers uit Schalkwijk nu wel naar WK door onverwachte donatie gemeente

23 juli 2023, 19.09 uur
Door: Geja Sikma · Foto: NH Nieuws

Als je het niet vraagt, dan krijg je ook niks. De meiden van D-Squad hebben een uitzonderlijk kadootje van de gemeente gekregen. Met een gift van 2.500 euro kunnen ze dit jaar wél meestrijden op het WK Streetdance. Vorig jaar ging dat door geldgebrek aan hun neus voorbij. 

De meiden uit Schalkwijk tussen de 11 en 13 jaar zijn Nederlands kampioen. En na weer een succesvol EK waar ze derde werden, kwalificeerden ze zich ook dit jaar voor het wereldkampioenschap eind augustus. Net als vorig jaar. Maar toen konden ze niet voor de eer strijden, omdat de reis er naar toe niet bekostigd kon worden. 

Motie 

Met cupcakes en armbandjes verkopen, klusjes en crowdfunding via de Yvonne van Gennip Foundation, probeerden de meiden jaar zoveel mogelijk geld bij elkaar te krijgen. Dat was nog niet genoeg. Door een heuse motie van de PvdA in de Haarlemse gemeenteraad, die met één stem verschil werd aangenomen, krijgen ze toch een bijdrage. 

Wethouder Eva de Raadt waarschuwde nog wel dat nu meer sporters op de stoep van het stadhuis kunnen komen voor een subsidie. Maar veel politieke partijen vinden het misschien wel tijd voor een speciaal fonds om sporters die talent hebben, financieel te steunen. De meiden van D-Squad hebben hier nu het voorzetje voor gegeven. 

"Nu vallen we onder cultuur en komen we vaak niet in aanmerking voor subsidies en fondsen"

Sanne Klasen, docent T.W.O.-Dance

Voor juf Sanne Klasen van dansschool T.W.O.-Dance is het een extra steuntje in de rug. Zij pleit samen met de Nederlandse Algemene Danssport Bond er ook nog eens voor dat het dansen als sport wordt gezien. "Nu vallen we onder cultuur en komen we vaak niet in aanmerking voor subsidies en fondsen."

De meiden van D-Squad gaan op het WK Hiphop- en Streetdance in Blackpool in Groot-Brittanië op 23 augustus in elke geval hun beste beentje voorzetten. Met het Japanse meidenteam als grootste concurrent. Die trainen elke week wel acht uur. De komende zomer zullen de Schalkwijkse meiden zoveel mogelijk in Haarlem optreden, zoals ze ook dit weekend al deden op het Veerstock-festival. 

Kijk hier naar de reportage, waar Chayen en Luna uitleggen hoe blij ze zijn met de gift van de gemeente Haarlem. 

D-Squad blij met donaties voor reis naar WK Streetdance - NH Nieuws / Geja Sikma

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]