Start van hoofdcontent

Amstelveen

nl

Nachtmerrie Amstelveense wijk: winkels vallen om als dominostenen

19 juli 2023, 13.45 uur · Aangepast 20 juli 2023, 09.36 uur · Door Jessie Eickhoff

Bewoners en ondernemers uit de Amstelveense wijk Waardhuizen zien hun nachtmerrie werkelijkheid worden. Na de sluiting van de enige supermarkt in de wijk trokken zij aan de bel over een mogelijke leegloop van het winkelcentrum. Inmiddels hebben twee winkels aangekondigd te gaan stoppen, waaronder speelgoedlegende Hubert Maasdijk (63). 

Foto: Hubert stopt na 33 jaar met zijn speelgoedwinkel - Foto: NH

Hubert heeft naar eigen zeggen geen keuze: zijn klantenaantallen zijn dramatisch gedaald sinds de supermarkt uit Waardhuizen is verdwenen. Buurtbewoners die normaal gesproken een bezoekje brachten aan het winkelcentrum in Waardhuizen, stapten vaak nog even bij Hubert binnen. "Ik ga nog even naar Hubert", klonk het dan. Een praatje, een drankje of een gouden tip voor een cadeautje: Hubert stond altijd paraat.

Generatie na generatie

"Er zijn maar weinig Amstelveners die me niet kennen", vertelt hij. Zijn speelgoedwinkel zit er dan ook al 33 jaar. "Je ziet de kinderen opgroeien, zij krijgen zelf weer kinderen en die krijgen ook weer kinderen. Dat is natuurlijk prachtig."

Maar sinds dit voorjaar de supermarkt is verdwenen, is het in de speelgoedwinkel akelig stil. De winkeliers lopen de supermarktklanten mis die ook nog even ergens anders wat kochten. "Ik ging elke dag met plezier naar mijn werk, maar de laatste maanden komt de dag gewoon niet om", vertelt hij. "Ik ben blij als het weer zes uur is en ik weer naar huis kan."

"Iedereen houdt van Hubert"

Marian Hoek van Dijke, buurtbewoonster

Voor nu blijft Hubert op de vrijdag en zaterdag open, maar eind dit jaar trekt hij de stekker er voorgoed uit. "Ik vind het ontzettend jammer", vertelt buurtbewoonster Marian Hoek van Dijke. "Hij is de smeerolie van de buurt. De supermarkt was als voorziening heel belangrijk, maar Hubert is als symbool een steunpilaar van het winkelcentrum. Iedereen houdt van Hubert."

Het artikel gaat verder onder de afbeelding.

Foto: De speelgoedwinkel van Hubert - Foto: NH

"Het is zonde", voegt Katinka Zwerwer daaraan toe. Ze is de eigenaar van kledingwinkel La Petite Boutique en zit nu vijf jaar in Waardhuizen. "Hubert is hartstikke spontaan en vriendelijk. Hij heeft voor iedereen tijd voor een praatje of een kopje koffie. Dat is een gemis voor de mensen."

Net als Hubert gaat ook Katinka de deuren van haar winkel eind dit jaar sluiten. Voorlopig is ze nog een paar dagen per week open. "Ik denk dat ik nu een derde aan omzet heb en dan moet ik ook nog de huur betalen", vertelt ze. "Het is voordeliger om extra dagen dicht te blijven dan om open te gaan."

"Ik ga niet zo lang zitten wachten totdat er wat gebeurd"

Katinka Zwerwer, winkelier

Inmiddels wordt er wel onderzoek gedaan naar de mogelijkheid voor de komst van een nieuwe supermarkt, maar dat geeft Hubert en Katinka te weinig hoop. "Een nieuwe supermarkt had eigenlijk al gerealiseerd moeten zijn voordat de oude eruit ging", vertelt Hubert. "Het gaat waarschijnlijk drie a vier jaar duren", voegt Katinka toe. "Ik ga niet zo lang zitten wachten totdat er wat gebeurd."

Het artikel gaat verder onder de video van het protest van de buurt eerder dit jaar

Zo'n tachtig omwonenden kwamen meepraten over de toekomst van het winkelcentrum - NH Nieuws

De winkeliers en buurtbewoners hopen nog steeds dat er snel weer een supermarkt komt. "Oudere mensen raken hun vrijheid kwijt", vertelt Katinka. "Sommigen kunnen nog net met hun rollator het winkelcentrum halen. Ze zijn nu afhankelijk van hun kinderen voor de boodschappen. En ook kleine kinderen missen de zelfstandigheid om zelf een boodschapje te doen."

Niet binnen een paar maanden

Na een protest dat Marian samen met andere buurtbewoners heeft georganiseerd, stemden de beheerder van het winkelcentrum en de gemeente in om een plan te maken om het winkelcentrum aantrekkelijker te maken. "Ze zagen in hoe belangrijk het winkelcentrum is voor de buurt", vertelt Marian. "In augustus gaat de beheerder een presentatie geven van het voorlopige plan en dan weten we concreet wat het in gaat houden."

Ook wethouder Economische Zaken Adam Elzakalai beloofde tijdens het protest zich er flink tegenaan te gaan bemoeien. Hij gaf toe dat de gemeente steken heeft laten vallen door in 2016 te besluiten geen energie meer in het winkelcentrum te steken, maar zei ook eerlijk dat het waarschijnlijk meer dan een paar maanden gaat duren voor er een nieuwe supermarkt in het pand zit. 

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]