Ga naar Content

Oplichters maken sieraden buit met babbeltruc, eerder al 'dames op leeftijd' gedupeerd

Bij een babbeltruc in Amstelveen zijn gisteren sieraden buitgemaakt. Het is niet de eerste keer deze maand. Vorige week werden al twee bewoners beroofd. De daders doen zich voor als agenten of bankmedewerkers, en lijken het steeds op dezelfde doelgroep te hebben voorzien: kwetsbare ouderen.

Bejaarde vrouw doet deur open - Foto: Foto: ANP/Patricia Rehe

Gisteren was het raak aan de Bertha von Süttnerlaan in Westwijk. De oplichters deden zich voor als agenten die de betreffende bewoner kwamen waarschuwen voor diefstal, en daarom de sieraden in de woning wilden bekijken. Uiteindelijk slaagden ze erin een onbekende hoeveelheid juwelen mee te nemen. Dat blijkt uit de Instagram-story van politie Amstelveen.

Vorige week werden twee 'dames op leeftijd' aan de Kastanjelaan en de Straat van Sicillië  gedupeerd. Beide vrouwen kregen een belletje. Een 'bank- of politiemedewerker' gaf hen het dringende advies hun geld en sieraden aan een collega af te geven, die bovendien al onderweg was.

Kort na dat belletje kreeg bewoonster van de Straat van Sicillië bezoek van zogenaamde agenten. De vrouw in de Kastanjelaan kreeg bezoek van zogenaamde medewerkers van de fraudehelpdesk van de bank. 

Bijna op heterdaad betrapt

Snel na het bezoek van de bankmedewerkers rook de bewoonster van de Kastanjelaan onraad. Ze sloeg alarm bij de politie, die onmiddellijk agenten naar de woning van de vrouw stuurde. Als de politie bij haar thuis aanwezig is, wordt ze nog een keer gebeld door de bankmedewerker. Ze vertelt dat het bezoek zal terugkeren om achtergebleven sieraden op te halen. 

Kat in 't bakkie denken de agenten dan nog, maar de oplichters komen hun 'belofte' niet na en bellen niet meer aan bij de vrouw. "Mogelijk heeft de verdachte voor de deur gestaan en ons gezien...", aldus de politie. 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Omdat babbeltrucs afhankelijk van de pleeglocatie en de werkwijze als verschillende misdrijven worden geregistreerd, is niet met zekerheid te zeggen hoeveel inwoners van de regio met babbeltrucs zijn gedupeerd. Wel bevestigt een politiewoordvoerder dat het (ook) in Amstelveen nog vaak voorkomt.

"Er wonen veel ouderen in Amstelveen, en dat is een aantrekkelijke doelgroep voor oplichters", aldus de woordvoerder. Ze benadrukt dat bij het vermoeden van een babbeltruc altijd 112 gebeld kan worden. "Senioren denken nog wel eens dat ze alleen 112 mogen bellen als er iemand doodgaat, maar je houdt de lijn echt niet bezet."  

Waarschuwen

De Amstelveense politie roept iedereen met senioren en andere kwetsbare mensen in hun sociale kring op om zulke malafide praktijken bij hen onder de aandacht te blijven brengen. Ook zijn er stickers verkrijgbaar die op de voordeur kunnen worden geplakt om oplichters te ontmoedigen. 

"Blijkbaar is het nog steeds lucratief, anders zouden ze het niet meer proberen", aldus de woordvoerder. Daarnaast wordt er bevestigd dat de politie ook in burger toezicht houdt, maar de politie maakt over die surveillances geen details bekend. "We willen de daders niet wijzer maken dan ze al zijn."  

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]