Ga naar Content

Gerelateerde videos

Dromen en nachtmerries over het IJsselmeer: voorzitter IJsselmeervereniging heeft ze allebei

Voorzitter van de IJsselmeervereniging, Tjard de Cock Bruining, waakt over het IJsselmeer. Zijn nachtmerries zijn serverfarms, windmolens en drijvende solarinstallaties in het meer. Ooit was er het plan om het water in te polderen. Nu kijken ondernemers en projectontwikkelaars weer hongerig naar de mogelijkheden in het water. De IJsselmeervereining vecht al meer dan vijftig jaar tegen de wilde plannen die er met het gebied zijn. 

Wat moeten we met het IIsselmeer? - Foto: Foto: NH Nieuws / Mischa Korzec

Wie vroeger tijdens school goed heeft opgelet, zal het ongetwijfeld nog weten: van Marken tot Almere en van Enkhuizen tot Lelystad zou één groot weiland met de naam de Markerwaard moeten worden. Vanwege enorme protesten van de dorpen rond het IJsselmeer, in combinatie met geldgebrek bij het Rijk, zijn de plannen nooit uitgevoerd. De geplande Markerwaard is daarom nu nog steeds het Markermeer. Uit de protesten van toentertijd ontstond uiteindelijk de IJsselmeervereniging. 

Natuurramp 

Tjard de Cock Bunning maakt zich grote zorgen en waarschuwt voor alle plannen die nu op tafel liggen.  Zo maakt de vereniging zich zorgen over zandwinning. Op dit moment zijn er commerciële organisaties die het zand uit het meer willen winnen. Tjard: "Het is lekker dicht bij huis en bovendien schijnt het zand van goede kwaliteit te zijn." Volgens de nieuwe voorzitter is het vooral problematisch omdat de bedrijven 'heel veel' zand willen. Hij is bang dat als er te diep wordt gegraven, oude veenlagen worden verstoord. Doordat deze lagen zwaveldampen in zich hebben kan een natuurramp worden veroorzaakt, aldus Tjard. 

Een ander probleem dat de vereniging voorziet zijn de plannen om huizen te bouwen op ingepolderd gebied. Tjard: "We moeten opletten dat er niet her en der kleine stukjes worden ingepolderd, en hier vervolgens huizen op worden gebouwd."

Een ander zorgenkind draait om de energietransitie. Het IJsselmeer kan een alternatief zijn in plaats van windmolens op het vaste land. Tjard ziet het niet zitten en waarschuwt voor de dorpen aan het water die op de molenparken moeten uitkijken. 

De droom

Wat de nieuwe voorzitter het liefste wilt? Dat er helemaal niets veranderd. Tjard: "Mijn droom is dat het zo blijft." In de hoop dat mensen van heinde en verre naar het IJsselmeer toekomen om te kijken naar de weidse beelden en de oude boten. Hij besluit zijn wens met: "Ik denk dat die droom wereld erfgoed moet zijn."

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]