Ga naar Content

Rechter buigt zich voor laatste keer over F1-vergunning, rugstreeppad en zandhagedis

De kans is groot dat Max Verstappen de Formule 1 race in Zandvoort weer gaat winnen. Toch hopen verschillende natuurorganisaties morgen ook nog wat winst 'in Zandvoort' te boeken. Ze staan namelijk voor de zoveelste keer tegenover de provincie in de rechtbank. De Raad van State doet een allerlaatste uitspraak over een aan het circuit verleende natuurvergunning, die de Dutch Grand Prix mogelijk maakt in de kustplaats. 

De partijen hebben elkaar de afgelopen jaren heel wat keren in de rechtbank getroffen. En telkens waren het de provincie en daarmee ook het circuit, die er met de overwinning vandoor gingen. 

Tekst loopt door na de foto.

Tribunes op circuit Zandvoort - Foto: Ruud den Boer

Vier milieuverenigingen (Stichting Duinbehoud, Stichting Rust bij de Kust, Natuur- en Milieufederatie Noord-Holland en Mobilisation for the Environment (MOB) en de provincie Noord-Holland krijgen morgen van de hoogste bestuursrechter te horen of de provincie terecht of onterecht een natuurvergunning heeft verleend aan Circuit Zandvoort. Daardoor kon de Grand Prix in Zandvoort verreden worden. "Dit is inderdaad onze laatste juridische kans", aldus Marc Janssen van Stichting Duinbehoud. 

"Het gaat morgen om twee uitspraken. De belangrijkste is de uitspraak van de rechter over de verleende natuurvergunning", vertelt Janssen. "En dan draait het vooral om de stikstofuitstoot. Volgens ons is de totale stikstofuitstoot op het omliggende duingebied nooit goed berekend."

Tekst loopt door na de foto.

Oranje tribunes bij eerdere editie - Foto: Frank uit Zandvoort

De provincie heeft bij de betreffende natuurvergunning eisen gesteld aan de stikstofuitstoot. Bij eerder verleende vergunningen zat daar namelijk geen limiet op. Rechters concludeerden  eerder dat de vergunning op een juiste manier was onderbouwd en daarom terecht was verleend aan het circuit. "Onder het mom 'elke limitering qua stikstof is een verbetering'. Maar dat vinden wij toch iets te simpel geredeneerd", zegt Janssen. 

Hij heeft het gevoel dat 'het dubbeltje beide kanten op kan vallen' morgen. "Het is in ieder geval positief dat de rechter er veel tijd voor heeft uitgetrokken om de uitspraak te kunnen doen. Het kan ook een complexe uitspraak worden."

De Formule 1 gaat overigens wel door, zelfs al geeft de rechter de milieuclubs (deels) gelijk. Dat is ook nooit de inzet geweest van de groep natuurverenigingen. Het uiteindelijke doel is om de geluids- en stikstofoverlast op de omgeving van het circuit zoveel mogelijk te beperken. De Grand Prix werd daar als middel voor gebruikt. 

Tekst loopt door na de foto.

Een rugstreeppad - Foto: Algirdas (CC-BY-SA-3.0)

De andere uitspraak draait morgen om de rugstreeppad en de zandhagedis. De beschermde diersoorten zouden volgens de natuurorganisaties veel last hebben ondervonden van de bouwwerkzaamheden op het circuit. Dat viel volgens de rechters wel mee. "We verwachten dat de bestuursrechter morgen dezelfde uitspraak zal doen. Dat de schade aan de dieren en hun biotopen beperkt is gebleven," aldus Janssen. 

Provincie: vertrouwen in goede afloop

Een woordvoerder van de provincie laat weten de dag van morgen 'met vertrouwen tegemoet' te zien. "We hebben altijd gehandeld zoals het hoort en het klopt hoe we de vergunningen destijds hebben beoordeeld."

"Het is dan wel de laatste juridische stap, maar we kunnen ook nog op andere manieren doorgaan. Beleidsmatig bijvoorbeeld. Door bij de politiek af te dwingen dat niet alleen de agrariërs en de industrie hun stikstofuitstoot flink moeten reduceren, maar het circuit ook", besluit Janssen. 

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]