Ga naar Content

De Peiling: welke uitdrukking uit jouw streektaal moét de wereld kennen?

Nederlands is de minst aantrekkelijke taal ter wereld, dat blijkt uit onderzoek van een platform voor online taalcursussen. Wij voelen ons niet aangesproken, want 'Wij zijn Noord-Holland'. En hier heb je de mooiste talen ter wereld, namelijk: West-Fries, Amsterdams, Zaans, Goois, IJmuidens, Volendams en ga zo nog maar even door.  

Foto: Adobe Stock

Het platform voor online taalcursussen onderzocht door middel van een hartslagmeter bij welke taal de harten van de respondenten letterlijk het hardst gingen kloppen. De Italiaanse taal kwam als winnaar uit de bus, het Nederlands eindigde onderaan. Hoogstwaarschijnlijk is hen de Noord-Hollandse taal niet voorgelegd, anders was de uitslag van het onderzoek wel anders geweest. Want er gaat toch niets boven een uitdrukking als ‘je ebbe apostele en Bunskoeters’?

In veel Noord-Hollandse regio's wordt er nog dialect gesproken. In West-Friesland komen er woorden voorbij, zoals; 'skoftig', 'hillegaar' of 'an de reed weest'. Ook in IJmuiden creërden ze vanaf 1900 hun eigen taal, of beter gezegd, geheimtaal. Ze zeiden hun woorden omgekeerd, zodat vissers uit andere gebieden hun gesprekken niet konden volgen. ‘Hallo, alles goed?’ werd dan ‘Ollah, sella deog?’. 

Als vak op school 

Deze dialecten en streektalen lijken toch langzaam te verdwijnen. Dat komt doordat de jeugd het niet meer spreekt. In verschillende regio's willen ze daar verandering in brengen en willen ze zelfs dat de kinderen de streektaal als vak op school krijgen.

In andere Noord-Hollandse regio's worden ook de mooiste dialecten gesproken. Welk woord of uitdrukking uit jouw streektaal moét de wereld kennen? 

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 16:00 en 17:00 uur tijdens Spitstijd.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].