Ga naar Content

Heemskerkers vrezen meer overlast, nu supermarkten ook op zondag langer open zijn

Vanaf deze maand kunnen Heemskerkers een jaar lang ook op zondag tot 20.00 uur boodschappen doen. Het is nog een experiment, maar sommige bewoners van de appartementen boven de Jumbo aan het Haydnplein denken dat de kogel al door de kerk is en de supermarkt vanaf nu permanent op zondagavond open is. “Het is een zoethoudertje”, zegt een bewoonster die vanaf nu meer overlast verwacht.

De Jumbo op het Haydnplein - Foto: NH Nieuws / Loïs Iglesias

De proef is gestart om gehoor te geven aan de wens van Heemskerkse supermarkten, die tot nu toe op zondag om 17.00 uur de deuren moesten sluiten. Door drie uur langer open te blijven, hopen ze hun klanten beter te kunnen bedienen. Toch is niet iedereen even blij met die verruiming, zo blijkt als NH Nieuws langs gaat in het appartementencomplex boven de Jumbo aan het Haydnplein.

Rust ontnomen

Sommige bewoners zijn blij met de ruimere openingstijden, anderen vrezen vooral dat hun zondagse avonduren vanaf nu worden verstoord. Onder hen een bewoonster die anoniem wil blijven. “Zondagavond was de enige avond dat we rust hadden en dat wordt ons nu ontnomen”, zegt ze tegen NH.

“Ik kan mijn balkondeur niet openen. Er is constant herrie van verkeer. Als de Jumbo dicht is, komt er rust op het plein. En dan kan je lekker op het balkon zitten. Als ik wist dat het zo zou uitpakken, was ik hier niet komen wonen.” 

"Als je geen boodschappen in huis hebt, is dat niet mijn probleem"

Dennis, bewoner complex boven Jumbo Haydnplein

Buurman Dennis sluit zich hierbij aan: “Ik heb last van de auto’s, het is rumoerig en je hoort getoeter. Je kan de hele week al ik weet niet hoeveel uur boodschappen doen. De Jumbo is de hele week van zes tot tien open. Moet het op zondag dan ook nog tot later? Als je geen boodschappen in huis hebt, is dat niet mijn probleem, dat moet je dan maar eerder regelen als ze open zijn.”

'Zondag soort rustdag'

Bewoner Gerard is iets genuanceerder: “Eigenlijk is de zondag natuurlijk een soort rustdag, dus dan lijkt vijf uur mij een mooie tijd om te sluiten. Ik snap dat we mee moeten gaan met de tijd, maar je bent wel een beetje je rust kwijt. En voor wat? Het is een zakkie chips of een dingetje, puur voor het gemak.”

Sommige bewoners van het complex zijn niet bezorgd, maar juist blij dat ze ook op zondagavond nog even de winkel in kunnen voor een vergeten boodschap. Bewoner Peter Klus ziet het wel zitten: “Eerst moest je ervoor zorgen dat je zondags voor vijven de boodschappen in huis had, en nu kun je even rustig aan doen.” Ook mevrouw Scholten ziet het positief in: “Het is toch heerlijk? Je hebt hier alles binnen handbereik. Mensen moeten niet zo klagen.”

Een aantal buurvrouwen sluit zich bij hem aan en heeft niks tegen de plannen. “Ik ga iedere dag naar de Jumbo en ik vind het hartstikke fijn. Ik heb er helemaal geen last van en vind het prettig dat er winkels zijn”, zegt mevrouw Walsmit. Ook buurvrouw Geeke ziet geen probleem in de verandering. “Ik heb er geen moeite mee. Het is misschien wat rumoerig, maar dat stoort me niet.”

Na de proefperiode

Het komende jaar moet blijken of bezorgde bewoners op zondagavond tussen 17.00 uur en 20.00 uur meer overlast ervaren. Daarna wordt een besluit genomen over de periode erna, al denken sommige bewoners dat al vaststaat wat er volgend jaar gebeurt. 

"Jumbo wilde al eerder zijn openingstijden verruimen en toen hebben een aantal bewoners al bezwaar gemaakt. Met deze pilot is het besluit genomen. Het hele proces was om ons zoet te houden", vertelt een bewoonster.

"We zien wel hoe het loopt, we hopen op positieve resultaten en verlenging"

Bedrijfsleidster Jumbo Haydnplein Heemskerk

Ook Gerard betwijfelt of de ruimere openingstijden nog kunnen worden teruggedraaid als het de bewoners niet bevalt. "Twee jaar geleden hebben we ook al een keer zoiets gehad. Toen wilde de Jumbo al langer open. Destijds ging het niet door, maar nu gaat het wel door. Ik heb er een beetje mijn twijfels over of ze er echt iets mee doen als mensen tegen zijn." 

Gevoel van inspraak

Net als Gerard heeft Dennis heeft het idee dat zijn stem niet telt. “De pilot is gewoon om je het gevoel te geven dat je inspraak hebt, maar dat is niet zo. Dat was met de hele verbouwing van het parkeerterrein ook al zo."

De Jumbo geeft aan dat het echt aan de gemeente is. "We gaan gewoon mee met de pilot en we zien wel hoe het loopt. De gemeente gaat over een jaar evalueren wat bewoners van het Haydnplein en inwoners en Heemskerk van de verruiming vinden en dan gaan ze een beslissing maken. We hopen op positieve resultaten en een verlenging", vertelt bedrijfsleidster Sterre. 

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]