Ga naar Content

Storm en zee inspireren Texelse beeldhouwer Antoinette Leroy en meer zomerse uittips

Kunstenares Antoinette LeRoy kwam 20 jaar geleden op Texel wonen. Op het eiland vond ze de rust om te werken en liet ze zich inspireren door de wind en de zee. Haar beeldentuin en galerie zijn de hele zomer open voor bezoekers. Op Texel is dit weekend ook het jaarlijkse SomPop festival met bands en dj's Wipneus en Pim en de legendarische Corrie Konings. En in Amsterdam kun je samen dineren met je hond en presenteert de Amsterdamse country pop zangeres Sylvia Aimee haar nieuwe EP.  

Beeldhouwer Antoinette LeRoy - NH Nieuws

Tip 1: Beelden over wind en zee op Texel 

"Ik zou blij zijn als ik weer op de boot naar Texel zat" is een uitspraak van de bekende kunstenaar Jan Wolkers. Hij woonde en werkte een groot deel van zijn leven op Texel en was daar thuis. Dat geldt ook voor de kunstenares Antoinette LeRoy. Zij kwam twintig jaar geleden naar het eiland en beleefde op latere leeftijd haar meest productieve periode. "Texel geeft mij de rust om te werken die ik aan de overkant niet had," vertelt Antoinette in haar ruime tuin achter haar huis met uitzicht op de duinen. "Hier maakte ik beelden die geïnspireerd zijn op de zee en de wind." Zo is er het enorme beeld 'Donna di mare,' wat vrouw van de zee betekent en het meer abstracte 'Figuur in de wind,' "Je kent dat wel als je met storm op het strand tegen de wind aan kan leunen." 

Antoinette leerde beeldhouwen in het Italiaanse Petrosanta, de bakermat van de beeldhouwkunst. Van meester Sergio leerde ze de fijne kneepjes van het vak. "Ik was bezig met een torso en kwam er niet uit hoe ik om een hoekje iets weg moest hakken," vertelt ze met een glimlach. "Toen zei Sergio dat ik de bijtel gewoon moest verbuigen en toen lukte het wel."

Haar favoriete beeld is een torso van een vrouw waarin de buikholte een leeg gat is. "Het is een eerbetoon aan mijn pleegmoeder. Zij kon geen kinderen krijgen, vandaar de lege buik."  Het is een verdrietig maar ook mooi beeld. Antoinette vertelt dat het beeld ontstond, zonder dat ze het van tevoren in haar hoofd had. "Vaak is beeldhouwen hard werken en zweten maar soms word je gestuurd door iets buiten jezelf. Je zou dat goddelijke inspiratie kunnen noemen," zegt Antoinette met een lach op haar gezicht. 

De beeldentuin en de galerie van Antoinette LeRoy in Den Hoorn op Texel is de hele zomer open op donderdagen en zaterdagen. 

Antoinette LeRoy kunstenares op Texel - Foto: Ron Flens

Tip 2: SomPop op Texel 

Op Texel vindt deze zaterdag ook SomPop plaats. Het is een jaarlijks terugkerend festival op een grasveld in het dorpje de Waal. Met bands, DJ's, smartlappen, bier, gratis limonade voor kinderen en soep van de Texelse Soepbus. Er zijn live optredens van onder andere Inge Lamboo, een veelbelovende zangeres die P!nk als held heeft, de Britse soul-pop band Bare Jams en het swingende veelkleurige soul-funk collectief Sachee. Voor dans en pret zijn de bekende dj's Wipneus en Pim ingevlogen en de meest verrassende naam op SomPop dit jaar is die van Corrie Konings. Zij zal het publiek op Texel zeker een heel apart gevoel van binnen bezorgen. 

SomPop bij De Waal op Texel begint om 13;00 uur en eindigt om 00;00 uur. 

Tip 3: Dineren met je hond bij Mediamatic Amsterdam

Honden spelen een belangrijke rol binnen het familieverband, maar toch worden ze zelden bij het eten betrokken. Mediamatic en Eva Meijer nodigen hond en mens uit om gezamenlijk te genieten van een uniek vier-gangen menu.  

Tijdens het Hondendiner kunnen mensen nieuwe eetgewoontes met andere diersoorten verkennen en om zo op speelse wijze een mensgericht wereldbeeld te doorbreken. Door samen te eten willen we empathie en onderlinge verbondenheid tussen verschillende diersoorten bevorderen.

Het restaurant van Mediamatic ETEN heeft een veganistisch 4-gangenmenu en dranken arrangement samengesteld, speciaal voor u en uw hond. Honden zijn namelijk net als mensen omnivoren en kunnen goed gedijen op een veganistisch dieet.

Dineren met je hond bij Mediamatic, Dijkspark 6, 1019 BS Amsterdam op zaterdag 1 juli en op een aantal dagen verder in juli.

Dineren met je hond - Foto: Mediamatic

Tip 4: Bruiloftzangeres Sylvia Aimee komt met eigen werk

Normaal gesproken maakt zangeres Sylvia Aimee mensen blij op bruiloften. Ze zingt de bruid en bruidegom toe met mooie liedjes die ze soms speciaal componeert voor het bruidspaar. Maar naast dit werk heeft de Amsterdamse Sylvia Aimee ook een carrière als singer songwriter. Ze schrijft country pop nummers geïnspireerd door artiesten als Taylor Swift en Ilse DeLange. Sylvia trad al op bij De Wereld Draait Door en 3FM en deed mee aan De Beste Singer-Songwriter van Nederland, waarin Giel Beelen haar nummer niet uit zijn hoofd kon krijgen en Sanne Hans (Miss Montreal) noemde haar “ontwapenend.” En dat alles vat Sylvia’s muziek goed samen: catchy melodieën met kwetsbare songteksten.

Op zondag 2 juli 2023 presenteert Sylvia haar nieuwe EP IDENTITY in Cinetol. Samen met haar band die speciaal voor deze gelegenheid bij elkaar is gebracht. Op de EP maakt Sylvia Aimee een reis op zoek naar antwoorden op vragen als “Wie ben ik nu echt?”, “Wat heeft mij gemaakt tot wie ik ben?” en “Wie was ik geweest als ik een andere afslag had genomen?” Kortom: de vragen des levens. 

Sylvia Aimee in Cinetol in de Pijp in Amsterdam, aanvang 16:00 uur. 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Culture Club bij NH Nieuws

In het nieuwe programma Culture Club gaat NH Nieuws op bezoek bij cultuurmakers uit onze provincie om ze te vragen naar hun drijfveren. Alle afleveringen van Culture Club zijn te bekijken op deze speciale pagina.

Culture Club is elke week te zien op NH televisie op donderdag vanaf 17.10 uur en dan elk uur herhaling.