Ga naar Content

Texel kan fluiten naar derde ambulance, ondanks belofte

Texel krijgt definitief geen derde ambulance. Dat heeft de Veiligheidsregio de plaatselijke politiek laten weten, nadat vorige week een gewonde vrouw niet afdoende geholpen kon worden. Vlak voor de coronacrisis werd het eiland een derde ziekenwagen beloofd, maar die afspraak is nu 'door voortschrijdend inzicht' herzien.  

De ambulancehelikopter toen die op 13 juni bijstand moest verlenen op Texel. - Foto: GLOCALmedia

De vraag naar de beloofde derde ambulance werd vorige week plots actueel, nadat een gevallen fietsster niet kon worden geholpen. Omdat beide ambulances op het eiland bezet waren, moest een traumahelikopter uit Friesland worden opgeroepen. 

De afspraak om Texel van een derde ziekenwagen te voorzien stamt uit de tijd net voor corona. Dat plan strandde omdat er geen personeel kon worden gevonden. Om Texel uit de brand te helpen werd wel een zogenaamde rapid responder naar het eiland gestuurd: een mini-ambulance die geen personen kan vervoeren, maar wel hulp kan bieden bij ongelukken. Omdat de gewonde vrouw vorige week naar het ziekenhuis moest, bood dat voertuig geen soelaas en moest de traumaheli uit Friesland worden opgeroepen.

'Optimalere oplossing'

Een reden voor lokale politici om te vragen hoe het zit met de beloofde derde ambulance. De Veiligheidsregio laat weten dat die nu definitief van de baan is. Volgens de Veiligheidsregio biedt de rapid responder (waarmee aanvankelijk was gestart vanwege personele krapte in het begin van de coronacrisis) een 'optimalere oplossing' dan een derde ambulance.

Uit de analyses blijkt namelijk volgens de Veiligheidsregio dat er een 'beperkt rittenpotentieel' is voor een ambulance 'en juist een fors rittenpotentieel' voor rapid responders waarbij patiënten niet hoeven worden vervoerd. Ook geeft ze aan dat alles in nauw overleg is gebeurd met de Texelse huisartsen, die onlangs nog aangaven tevreden te zijn. Wel zijn af en toe wat kleine zaken aangepast. "Nadien zijn bijvoorbeeld de inzettijden tussentijds op verzoek en inschatting van de huisartsen verschoven", zegt Mariëtte Bakker van de Veiligheidsregio.

"De verbeterde spreiding van de beschikbare ambulancecapaciteit leidt tot kortere aanrijtijden"

Mariëtte Bakker, woordvoerder Veiligheidsregio

De komst van een tweede uitruklocatie op Texel heeft er ook aan bijgedragen dat een derde ambulance minder noodzakelijk is dan eerder. "Vanuit de monitoring en analyse bleek eerder namelijk dat de noordkant van Texel, met name het gebied rondom De Cocksdorp, vanuit de huidige post in Den Burg zeer moeizaam op tijd bereikbaar was", vult Bakker aan. "Dat kwam onder andere door snelheidsbeperkende maatregelen (maximaal 60 kilometer per uur en weinig straatverlichting 's nachts) en reguliere drukte op de doorgangswegen. De verbeterde spreiding van de beschikbare ambulancecapaciteit leidt tot kortere aanrijtijden."

Ambulancehelikopter

Sinds 2021 wordt daarnaast regelmatig een ambulancehelikopter ingezet. Deze Friese helikopter is bedoeld voor de situaties waarbij beide ambulances in gebruik zijn en een patiënt niet alleen geholpen is met eerste hulp ter plekke maar ook moet worden vervoerd.

Dat was ook het geval op 13 juni. "Vanwege drukte in het ambulancevervoer binnen de gehele regio was het niet mogelijk om een andere ambulance van de vaste wal naar Texel te sturen."

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]