Ga naar Content
IJmond

Liveblog protestactie bij Tata Steel: actie ten einde, Greenpeace verlaat het terrein

24 juni 2023, 10.08 uur · Aangepast 24 juni 2023, 17.53 uur
Door: Redactie · Foto: NH Nieuws

Greenpeace maakt zich op voor een zinderende dag waarbij ze met honderden activisten een vuist willen maken tegen de vervuiling van Tata Steel. Volg hier vandaag al het nieuws rondom de protestactie 'People vs Polluters'. 

24 juni 2023, 17.53 uur

Einde liveblog

De protestactie 'People vs Polluters' van Greenpeace op het terrein van Tata Steel is ten einde gekomen. De grote actie verliep gemoedelijk en Greenpeace liet weten blij te zijn met het resultaat.

Dit liveblog wordt gesloten. Bedankt voor het volgen!

24 juni 2023, 17.25 uur

Greenpeace: actie is ten einde

De activisten van Greenpeace zijn hun spullen aan het verzamelen om gezamenlijk via de hoofdingang het terrein van Tata Steel te verlaten, laat een woordvoerder van de organisatie weten. Daar zullen ze elk moment aankomen. 

Faiza Oulahsen, hoofd Klimaat en Energie van Greenpeace, heeft een statement over de actie van vandaag naar buiten gebracht. "We zijn blij dat we van ons recht op protest gebruik hebben kunnen maken in het hart van de grote vervuiler. Ons punt is gemaakt, sluit de meest ziekmakende onderdelen. Door de hoofdingang vertrekken we met opgeheven hoofd. Als de overheid of Tata Steel niet ingrijpen komen we terug."

24 juni 2023, 16.31 uur

Verveling slaat toe...

De activisten van Greenpeace zitten inmiddels zo'n vier uur op het terrein van Tata Steel. De schaduw wordt opgezocht, er wordt gekaart en veel water gedronken tijdens deze hitte. Een ander deel activisten loopt een mars over het terrein. Vertrekken doen ze niet, maar ze lijken te blijven wachten. Maar waar op? Dat is onduidelijk. 

Foto: NH Nieuws

24 juni 2023, 16.19 uur

Tata Steel: 'We treden op in overleg met de driehoek'

Een woordvoerder van Tata Steel heeft laten weten dat het bedrijf in overleg met de lokale driehoek 'optreedt' tegen de actievoerders. "Door het betreden van het terrein hebben ze enorme risico's voor zichzelf gecreëerd en voor de omgeving. We treden op in overleg met de driehoek." Wat dat optreden precies inhoudt, wil de woordvoerder niet zeggen.

Het bedrijf deelt onderstaande flyers uit aan de actievoerders op het terrein.

Foto: NH Nieuws

24 juni 2023, 15.12 uur

Tata Steel sluit terrein met actievoerders af

Een NH-verslaggever laat weten: "Wij zitten opgesloten; het hek zit op slot. Je kunt niet meer van het terrein af op de manier waarop je erop bent gekomen." Wat Tata Steel van plan is na deze afsluiting, is niet bekend. Een cameraman van NH en een verslaggever van de NOS zijn inmiddels door de brandweer bevrijd.

24 juni 2023, 14.27 uur

LIVE: de band Hang Youth treedt met nummer Tata Steel op voor activisten

Posted by NH Nieuws on Saturday, June 24, 2023

24 juni 2023, 13.38 uur

Een toegangsweg op terrein van Tata geblokkeerd met fietsen

Activisten blokkeren weg met fietsen - NH Nieuws

24 juni 2023, 13.33 uur

Groep Wijk aan Zeeërs schrijft open brief aan actievoerders

Een aantal Wijk aan Zeeërs heeft een open brief openbaar gemaakt, gericht aan Greenpeace. De brief is verstuurd onder leiding van Bert Kisjes, initiator van de beweging Cultureel Dorp van Europa.