Ga naar Content

Asielvilla van twee miljoen houdt Heemsteedse gemoederen bezig

Het nieuws dat de gemeente Heemstede een villa met een prijskaartje van twee miljoen euro wil kopen om 25 minderjarige alleenstaande asielzoekers in onder te brengen zorgt voor onrust in het dorp. Tijdens een eerste informatiebijeenkomst probeerde de gemeente de Heemstedenaren gisteravond te kalmeren, dat lukte niet.

De Heemsteedse Dreef 156 - Foto: Beeld: Google Maps

"Het riep meer vragen op dan dat het antwoorden verschafte", vertelt Sander Faassen over de informatiebijeenkomst. Faassen woont vlak naast de villa die de gemeente op het oog heeft en maakt zich ernstige zorgen over de plannen.

Pas vorige week vrijdag kregen de omwonenden voor het eerst een brief in de bus waarin ze op de hoogte werden gebracht van de plannen. Gisteren was de eerste informatiebijeenkomst om de buurt te informeren 'over welke vervolgstappen u mag verwachten', valt te lezen in de brief die in handen is van NH.

25 jongeren in een villa

Het plan van de gemeente is als volgt: voor de prijs van 1.928.500 euro is de gemeente eigenaar geworden van de villa, valt te lezen in een raadsbesluit van 9 juni. Het gaat om een villa van 372 vierkante meter met elf kamers, zes slaapkamers, twee badkamer en een jacuzzi.

Het koopcontract is al getekend, al is de koop pas helemaal rond als ook de gemeenteraad akkoord gaat. De gemeente wil het vrijstaande huis renoveren en vanaf begin volgend jaar verhuren aan het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA). Zij zullen het pand gebruiken als accommodatie voor 25 alleenstaande minderjarige asielzoekers.

"Je mag verwachten dat er gewoon constructief met de bewoners wordt gesproken"

buurtbewoner Sander Faassen

De dynamiek die 25 minderjarigen in een huis met zich mee brengen, is volgens Faassen onwenselijk in de buurt. "Stop maar eens een klas van 25 in een huis van 370 vierkante meter", geeft hij als voorbeeld. "En dan is het ook nog zo dat deze groep jongeren over het algemeen een traumatische achtergrond kent en huis en haard heeft moeten verlaten." Daarnaast zijn er volgens hem nauwelijks faciliteiten in de buurt om spontaan te gaan sporten of iets dergelijks. 

Faassen benadrukt wel dat hij vooral moeite heeft met de manier waarop de gemeente met de kwestie omgaat. Hij heeft op zich geen moeite met het onderbrengen van asielzoekers in Heemstede.

Briefje in de bus

Hij begrijpt dat ook Heemstede haar steentje moet bijdragen in het opvangen van asielzoekers. "Gezien de grote druk van bovenaf op het college van B&W", legt hij uit. "Maar daarom moet er ook druk van onderaf komen."

"Je mag verwachten dat er gewoon constructief met de bewoners wordt gesproken", vervolgt Faassen. "Dat doe je niet af met een simpel briefje in de bus."

"Het heeft ons gewoon enorm overvallen", concludeert Faassen. Hij is niet te spreken over de manier waarop de gemeente haar inwoners informeert over het proces. Voor Faassen is het laatste woord hierover dan ook nog niet gezegd. Maandag is er een inspraakavond waar hij zijn zegje zal doen. "U kunt in ieder geval wel zeggen dat ik er erg slecht van slaap."

Reactie gemeente Heemstede

De gemeente Heemstede laat in een reactie weten dat er in de zoektocht naar geschikte locaties, meerdere locaties langs de Leidsevaartweg zijn afgevallen. Dit pand is via een makelaar gevonden en door het COA goedgekeurd. Het COA heeft vervolgens geconcludeerd dat er op deze locatie twintig tot vijfentwintig jongeren kunnen wonen. 

Op de vraag waarom de bewoners pas vorige week vrijdag, 16 juni, werden geïnformeerd laat de gemeente weten dat de brief op donderdag de 15e is bezorgd. Omdat er nog verschillende onderhandelingen liepen met het COA kon dit volgens de gemeente niet eerder. 

Ook laat de gemeente weten dat alle jongeren tussen de 15 en 18 jaar die zonder ouders in Nederland verblijven worden gekoppeld aan een voogd ter begeleiding. In de beginperiode zal er extra begeleiding zijn. "De begeleiders zorgen er bijvoorbeeld voor dat de jongeren naar school gaan, kunnen sporten, samen koken en zoveel mogelijk een met leeftijdgenoten in Nederland vergelijkbaar leven hebben", aldus de gemeente.

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.