Ga naar Content

Zandvoort is voorbereid op hevige hoosbuien: centrum blijft kwetsbaar

Over een paar uur kunnen er flinke buien losbarsten. Inmiddels geldt code oranje. En dus wachten ze in Zandvoort met geknepen billen af of de straten niet wéér gaan onderlopen. 

De afgelopen jaren gebeurde het geregeld dat bij heftige hoosbuien de straten, in voornamelijk het centrum, onderliepen. En dus was het na de regenval binnen en buiten dweilen geblazen voor de Zandvoorters. Twee jaar geleden was het ook behoorlijk raak, zoals hieronder is te zien.

Grote wateroverlast in 2021 in Zandvoort na hevige regenbuien. - R. Halderman

Ook in 2019 liepen de kleine straatjes in het centrum helemaal onder. Bewoners klaagden toen dat de nabijgelegen pomp niet goed werkte.

Zandvoort maakt in 2019 schade op na enorme hoosbui. - NH Nieuws

Hoe zal het dan vanavond verlopen? Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de afgelopen tijd onderhoudswerkzaamheden zijn uitgevoerd  in het rioolstelsel in het centrum. Daardoor zouden er geen grote belemmeringen meer moeten optreden, zoals verstoppingen. De pompen en alle andere noodzakelijke installaties zijn gecontroleerd en waar nodig, zijn kleine renovaties uitgevoerd. 

Centrum blijft kwetsbaar

Na de laatste keer wateroverlast zijn de gemeente, Spaarnelanden en het hoogheemraadschap nog een keer om de tafel gaan zitten over hoe te handelen bij hevige neerslag. Die afspraken zijn nog eens een keer doorgelopen met elkaar. "Met al deze ingrepen kan het rioolstelsel in Zandvoort flinke buien verwerken. Alleen als het heel erg hard regent of er een opeenvolging van zeer hevige buien is, blijft het centrum van Zandvoort kwetsbaar", luidt de reactie van de gemeente. 

Waterkuil

Om de kwetsbaarheid verder te verminderen komt er een nieuw Gemeentelijk Rioleringsplan. Dat plan wordt waarschijnlijk dit najaar behandeld door de gemeenteraad. Daarbij wordt ook gekeken naar twee technisch complexe maatregelen, die waarschijnlijk na een aantal jaar uitgevoerd zullen zijn. "En ook die maatregelen dragen bij aan het verminderen van de overlast, maar er blijft een restrisico. Omdat het centrum van Zandvoort zo’n kuil is, waar al het water uit de omgeving naartoe loopt als het heel hard regent."

Tot slot wordt, zo laat de woordvoerder van de gemeente weten, bij iedere rioolvervanging in het dorp regenwater afgekoppeld van de riolering wat ervoor moet zorgen dat de kans op overbelasting van het riool kleiner wordt. 

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]