Start van hoofdcontent

Haarlem

nl

Ga ravotten en buitenspelen! Na 75 jaar blijft oudste sportopleiding hard nodig

20 juni 2023, 06.06 uur · Aangepast 20 juni 2023, 06.38 uur · Door Rob Wtenweerde

Ruim 600 CIOS-studenten en -medewerkers sprongen en dansten maandagochtend in het Kennemer Sportcenter op en neer tijdens een warming-up. Het Nova College CIOS Haarlem Hoofddorp bestaat namelijk 75 jaar en dat wordt deze week volop gevierd. Te beginnen met een nieuwe looproute naar de plek waar het allemaal begon. 

Foto: Hardlopers CIOS Haarlem - CIOS / Michel van Bergen

Die CIOS75-route is 7,5 kilometer lang en loopt van het IJsbaanpad in Haarlem naar landgoed Duinlust in Overveen, waar de eerste vestiging van de sportopleiding werd geopend. Maar de fanatieke (hard-)loper kan op elke willekeurige plek met de route beginnen. De looproute is met wit krijt op straat aangegeven. 

Sport- en beweegcrisis

Het CIOS werd in 1948 in Overveen opgericht, vertelt directeur Hans Gootjes. "Als eerste sport- en beweegopleiding van het land. Het doel was destijds om de Nederlandse bevolking vitaal te houden, want dat ging de verkeerde kant op. En dat is natuurlijk nog altijd heel erg actueel. We hebben een stikstofcrisis en een woningnoodcrisis, maar we hebben ook een sport- en beweegcrisis, vind ik. We worden gemiddeld steeds iets zwaarder en steeds iets minder vitaal."

Buitenspelen

Gootjes vervolgt: "Het is goed dat er meer aandacht voor bewegen is in het basisonderwijs. Maar veel scholen hebben moeite om geschoolde begeleiders te vinden. Overigens begint bewegen al voor de basisschool. Gewoon lekker buitenspelen in plaats van op een klein schermpje zitten turen. Als je van jongs af aan beweegt en fit blijft, ben je nog altijd vitaal als je ouder wordt. Lekker met elkaar bezig zijn: wandelen, fietsen, buitenspelen en een beetje ravotten. Dan heb je op latere leeftijd nog altijd de mindset om te blijven bewegen."

"Omdat we te weinig in sport investeren, lopen de zorgkosten alleen maar op"

directeur Hans Gootjes, CIOS Haarlem Hoofddorp

Volgens directeur Gootjes moet de overheid meer aandacht hebben voor het belang van sporten en bewegen. "Omdat de beleidsbepalers er te weinig in investeren, lopen de zorgkosten alleen maar op. We geven nu al zo'n 120 miljard uit aan de zorg, terwijl er minder dan een miljard wordt uitgegeven aan preventie. Je kunt sport inzetten als middel om te voorkomen dat die zorgkosten blijven stijgen."

(Tekst loopt door onder de foto)

Foto: Directeur Hans Gootjes CIOS Haarlem Hoofddorp - NH / Rob Wtenweerde

De Haarlemse burgemeester Jos Wienen en de Bloemendaalse sportwethouder Nico Heijink verrichtten maandag de officiële opening van de jubileumweek. Hans Gootjes: "Ik had het er met de burgemeester over dat het mooi zou zijn als de stad veel beweegvriendelijker wordt. En kijk hier eens naar buiten, naar die enorme parkeerplaats van beton. Het zou veel groener moeten worden. Het moet hier bruisen van de activiteit. Dat is een omslag die we met elkaar in de maatschappij moeten maken. Sport en bewegen moeten integraal onderdeel worden van het totale beleid van de overheid."

"Woensdag komen Guus Hiddink, Kim Lammers en Claudia Zwiers. Allemaal oud-studenten en boegbeelden in hun sport"

directeur Hans Gootjes, CIOS Haarlem Hoofddorp

Het Nova College CIOS Haarlem Hoofddorp viert het jubileum dus deze hele week. Gootjes: "Komende woensdag is het hier in Haarlem VIP-dag. Dan komen onder meer de Haarlemse wethouders Van Leeuwen en De Raadt langs, maar ook vijf oud-studenten van het CIOS. Je kent ze uit de topsport: voetbalcoach Guus Hiddink, karateka Kenneth Leeuwin, hockeyer Kim Lammers, judoka Claudia Zwiers en voetballer Daphne Koster. Allemaal boegbeelden in de sport en allemaal oud-studenten van ons."

Woensdagmiddag zijn er diverse activiteiten voor buurtbewoners. Gootjes: "Iedereen uit de buurt is meer dan welkom. Onze medewerkers en studenten hebben allerlei leuke activiteiten voorbereid. Kom gewoon lekker langs in het Kennemer Sportcenter!"

De Vitaliteit in de Buurt-week wordt vrijdag afgesloten met onder meer een lezing van hersenprofessor Erik Scherder en een slotakkoord van cabaretier Peter Heerschop.

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]